Het stoombad: gezond voor lichaam en geest

11 juni 2020 - Stoom

Een stoombadsessie is een zalige manier om te genieten en te ontspannen. Zo'n stoombaden waren vroeger vooral te vinden in het Turks Ottomaanse rijk. Je huid wordt zacht en soepel. Maar wist je ook dat de warme stoom positieve effecten heeft op lichaam en geest? Wij zetten ze voor jou op een rijtje:

sfeerbeeld
Stoomdouches

1. Bloedcirculatie

Een sessie in de warme ruimte van een stoombad doet je lichaamstemperatuur stijgen, terwijl jouw lichaam zelf door een verhoogde zweetproductie zal afkoelen. Tezelfdertijd verhoogt je hartslag tot ongeveer 100 à 150 slagen per minuut, wordt zo de bloedcirculatie bevorderd en verwijden de bloedvaten. Je bloeddruk gaat vanzelfsprekend niet mee de hoogte in. Doordat de bloedvaten vergroot zijn, wordt de productie van rode bloedlichaampjes opgedreven. Deze bloedlichaampjes zijn rijk aan zuurstof. Vermits de hoeveelheid zuurstof in je bloed bepaalt hoe fit je je voelt, zul je na een stoombadsessie met een opgeladen en energiek gevoel weer naar buiten stappen.

2. Immuunsysteem

Wanneer jouw lichaamstemperatuur verhoogt, schiet ook je immuunsysteem in gang. Het krijgt het signaal dat het zich moet klaarmaken om virussen of bacteriën te bestrijden. Dit stimuleert de productie van witte bloedcellen, antilichamen en antivirale proteïnen. Zij zorgen ervoor dat je beter voorbereid bent bij een ‘echte’ aanval – lees: wanneer je ziek bent. Ze beschermen jou tegen toekomstige ziektes. Lees ook waarom een saunabeurt goed is tegen een verkoudheid.

3. Afvallen

Het nemen van een Turks stoombad zorgt voor gewichtsverlies. Het grootste verlies is een rechtstreeks gevolg van het vochtverlies door hevig zweten. Zodra je voldoende gedronken hebt, is die balans weer op peil. Toch verbrand je tijdens een sessie in een stoombad ook calorieën. Ook dat is een gevolg van die eerder vermelde verhoogde hartslag, die het bloed sneller door je bloedvaten doet pompen en zo de verbranding van koolhydraten tot gevolg heeft. Wanneer je een halfuur ‘stoomt’, kan je tot wel 400 calorieën verbranden.

4. Luchtwegen

Wie geteisterd wordt door ademhalingsproblemen of allergieën heeft baat bij een stoombadsessie op geregelde tijdstippen. Een stoombad heeft namelijk een helend effect op de luchtwegen. De ingeademde stoom – die een hoge vochtigheidsgraad heeft – zet jouw sinussen en luchtwegen open en verhelpt op die manier ademhalingsproblemen. Het inademen van deze stoom is ook doeltreffend in geval van bronchitis, astma, hoesten of andere problemen die kunnen verholpen worden door vochtige lucht.

5. Gezonde huid

De temperatuur in een stoombad ligt gemiddeld tussen 40 °C en 60 °C, wat veel lager is in vergelijking met een sauna. Toch voelt een stoombad warm aan. Dat komt door de luchtvochtigheid, die maakt dat jouw lichaam minder goed kan afkoelen. De hoge luchtvochtigheid van ongeveer 98 procent condenseert namelijk op jouw huid en verhindert dat het vrijgekomen zweet kan verdampen. Toch zul je nog steeds sterk transpireren en zullen zo je poriën gereinigd worden. Je huid wordt zachter en gezonder.

6. Totale ontspanning

Een jachtig en stressvol leven is vandaag niet uitzonderlijk. Je bent druk in de weer met het najagen van persoonlijke en professionele ambities, gezinsgeluk en een rijk sociaal leven. Tijd maken om werkelijk te ontspannen schiet er weleens bij in, en dat terwijl het zo ongelooflijk belangrijk is. Wanneer je geregeld een avondje doorbrengt in een stoombad en zo een moment reserveert voor jezelf, hou je een gezonde balans tussen werk en vrije tijd in stand. Jouw lichaam krijgt bovendien de kans om te herstellen en extra energie op te doen.

Kortom, een stoombad is de uitgelezen manier om jezelf te verzorgen! Lees ook waarom een saunabeurt goed is voor je lichaam.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES