Het stoombad: gezond voor lichaam en geest

11 maart 2023 - Stoom

Een stoombad is een heerlijke ervaring waarbij je kunt genieten en ontspannen. Oorspronkelijk werden stoombaden voornamelijk aangetroffen in het Turks Ottomaanse rijk. Naast het feit dat je huid zacht en soepel wordt, biedt de warme stoom van een stoombad ook positieve effecten op lichaam en geest.

Je eigen stoombad? Ontdek de mogelijkheden

  sfeerbeeld
  Stoomdouches

  10 voordelen

  In dit artikel bespreken we 10 redenen waarom een stoombad goed is voor zowel een gezond lichaam als een gezonde geest.

  1. Verbeterde bloedcirculatie

  Een sessie in de warme ruimte van een stoombad doet je lichaamstemperatuur stijgen, terwijl jouw lichaam zelf door een verhoogde zweetproductie zal afkoelen. Tezelfdertijd verhoogt je hartslag tot ongeveer 100 à 150 slagen per minuut, wordt zo de bloedcirculatie bevorderd en verwijden de bloedvaten. Je bloeddruk gaat vanzelfsprekend niet mee de hoogte in. Doordat de bloedvaten vergroot zijn, wordt de productie van rode bloedlichaampjes opgedreven. Deze bloedlichaampjes zijn rijk aan zuurstof. Vermits de hoeveelheid zuurstof in je bloed bepaalt hoe fit je je voelt, zul je na een stoombadsessie met een opgeladen en energiek gevoel weer naar buiten stappen.

  2. Versterkt het immuunsysteem

  Wanneer jouw lichaamstemperatuur verhoogt, schiet ook je immuunsysteem in gang. Het krijgt het signaal dat het zich moet klaarmaken om virussen of bacteriën te bestrijden. Dit stimuleert de productie van witte bloedcellen, antilichamen en antivirale proteïnen. Zij zorgen ervoor dat je beter voorbereid bent bij een ‘echte’ aanval – lees: wanneer je ziek bent. Ze beschermen jou tegen toekomstige ziektes. Lees ook waarom een saunabeurt goed is tegen een verkoudheid.

  3. Gewichtsverlies en afvallen

  Het nemen van een Turks stoombad zorgt voor gewichtsverlies. Het grootste verlies is een rechtstreeks gevolg van het vochtverlies door hevig zweten, waarbij vuil door het zweten naar buiten gedreven wordt. Zodra je voldoende gedronken hebt, is die balans weer op peil. Toch verbrand je tijdens een sessie in een stoombad ook calorieën. Ook dat is een gevolg van die eerder vermelde verhoogde hartslag, die het bloed sneller door je bloedvaten doet pompen en zo de verbranding van koolhydraten tot gevolg heeft. Wanneer je een halfuur ‘stoomt’, kan je tot wel 400 calorieën verbranden.

  4. Verlichting voor ademhalingsproblemen

  Wie geteisterd wordt door ademhalingsproblemen of allergieën heeft baat bij een stoombadsessie op geregelde tijdstippen. Een stoombad heeft namelijk een helend effect op de luchtwegen. De ingeademde stoom – die een hoge vochtigheidsgraad heeft – zet jouw sinussen en luchtwegen open en verhelpt op die manier ademhalingsproblemen. Het inademen van deze stoom is ook doeltreffend in geval van bronchitis, astma, hoesten of andere problemen die kunnen verholpen worden door vochtige lucht.

  5. Een gezonde huid

  De temperatuur in een stoombad ligt gemiddeld tussen 40 à 60 graden, wat veel lager is in vergelijking met een sauna. Toch voelt een stoombad warm aan. Dat komt door de luchtvochtigheid, die maakt dat jouw lichaam minder goed kan afkoelen. De hoge luchtvochtigheid van ongeveer 98 procent condenseert namelijk op jouw huid en verhindert dat het vrijgekomen zweet kan verdampen. Toch zul je nog steeds sterk transpireren en zullen zo je poriën gereinigd worden. Je huid wordt zachter en gezonder.

  6. Ontspanning en stressvermindering

  Een jachtig en stressvol leven is vandaag niet uitzonderlijk. Je bent druk in de weer met het najagen van persoonlijke en professionele ambities, gezinsgeluk en een rijk sociaal leven. Tijd maken om werkelijk te ontspannen schiet er weleens bij in, en dat terwijl het zo ongelooflijk belangrijk is. Wanneer je geregeld een avondje doorbrengt in een stoombad en zo een moment reserveert voor jezelf, hou je een gezonde balans tussen werk en vrije tijd in stand. Jouw lichaam krijgt bovendien de kans om te herstellen en extra energie op te doen.

  7. Verlichting van spier- en gewrichtspijn

  De warmte in een stoombad helpt om pijnlijke spieren en gewrichten te ontspannen en verlichten. Dit maakt het een effectieve behandeling voor mensen die last hebben van artritis, fibromyalgie of sportblessures. Bovendien kan de warmte ook helpen bij het herstel na fysieke inspanning en het voorkomen van blessures.

  8. Verbeterde mentale helderheid en focus

  Een stoombad kan ook bijdragen aan een betere mentale helderheid en focus. De warmte en ontspanning zorgen ervoor dat je geest tot rust komt, waardoor je beter in staat bent om je te concentreren op je gedachten en ideeën. Hierdoor kan een regelmatig stoombad bijdragen aan een verbeterde productiviteit en creativiteit.

  9. Bevordert een betere nachtrust

  Een stoombad kan je helpen om beter te slapen. De warmte zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en je geest tot rust komt, waardoor je beter voorbereid bent op een goede nachtrust. Bovendien helpt de verbeterde bloedcirculatie om stresshormonen af te voeren, wat kan bijdragen aan een diepere en meer verkwikkende slaap.

  10. Aromatherapie met essentiële oliën

  Een verkoudheid of verstopte neus kan je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om verlichting te vinden, en één daarvan is stomen met essentiële of etherische oliën. Deze methode kan je eenvoudig thuis toepassen, een paar keer per dag, gedurende 15 minuten. Om te stomen, vul je een bak met heet water en voeg je enkele druppels essentiële oliën toe, zoals eucalyptus of pepermunt, die bekend staan om hun verlichtende werking bij ademhalingsproblemen. Plaats je gezicht voorzichtig boven de bak en adem de dampen diep in. Dit helpt bij het openen van je luchtwegen en het losmaken van slijm. Je kunt ook een stoombad laten vullen met essentiële oliën om van deze voordelen te genieten.

  Dankzij de toevoeging van essentiële oliën aan je stoombad, profiteer je van een verbeterde ervaring die niet alleen ontspannend is, maar ook helpt bij het bestrijden van verkoudheid en verstopte neus. Stomen van je gezicht met essentiële oliën is niet alleen effectief wanneer je verkouden bent, maar ook als preventieve maatregel of om je sinussen te reinigen. Hoewel stomen bij verkoudheid meestal veilig is, is het raadzaam om bij ernstige of langdurige klachten advies in te winnen bij een KNO-arts.

  Conclusie

  Kortom, een stoombad biedt tal van voordelen voor je lichaam en geest. Het verbetert de bloedcirculatie, versterkt het immuunsysteem, ondersteunt gewichtsverlies, verlicht ademhalingsproblemen, bevordert een gezonde huid en zorgt voor totale ontspanning. Als je nog niet eerder een stoombad hebt ervaren, is het zeker de moeite waard om het eens te proberen en te genieten van de weldaad die het biedt. Lees ook waarom een saunabeurt goed is voor je lichaam.

  sfeerbeeld

  Je eigen stoombad? Vraag ons advies en prijzen

  Welke stoombad biedt jou de perfecte ontspanning? Welk model past het beste in je huis? Wat is de prijs voor een stoombad? Stel je vraag hieronder of kom langs in onze showrooms. Onze experts geven je vrijblijvend advies en prijs op maat.