Hoe vaak kan men van de sauna gebruik maken?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

De meeste saunabaders maken bij ons maar één keer per week van de sauna gebruik, sommigen echter ook wel tweemaal. Maar altijd komt men bij voorkeur op dezelfde dagen van de week. In een periode van een week na het bad blijft de nawerking van de sauna nog duidelijk merkbaar in een betere reactie van de haarvaten op temperatuurschommelingen.

Zandloper
Sauna huid en zweet

Wanneer men dus regelmatig iedere week een saunabad neemt dan biedt dit een goede bescherming tegen verkoudheden, kouvatten en griep. Bovendien is het een echte “anti-stresstraining “ omdat de stimulerende en regulerende invloed van de sauna op verschillende organen (hormoonproductie)ruim een week lang blijft doorwerken . Het wekelijkse badritme past zich ook zeer goed aan bij de andere processen in ons lichaam die volgens een bepaalde cyclus of ritmiek verlopen.

In ieder saunabad moet de afwisseling van “opwarmen “ en “afkoelen” 2 tot 3 keer worden herhaald. Bij de eerste bezoeken aan een saunabad is het voor de “nieuwkomer” voldoende om 2 saunagangen te maken. Men moet er wel op letten dat dan zowel het opwarmen als het afkoelen in overeenstemming met de regels geschiedt. Een verblijf van maar 5 minuten in de saunacabine en dan nog wel op de onderste bank is natuurlijk niet toereikend om een voldoende groot warmteoverschot op te bouwen.

Een korter verblijf op de middelste bank-en daar kan men het zonder enig gevaar, rustig zittend, heus wel zo lang uithouden-brengt ook niet die “oververhitting”welke nu eenmaal noodzakelijk is als voorbereiding op de verfrissende en vaattrainende afspoelingen met koud water.

En hoe vaak mag men dan wel van de sauna gebruik maken? Bij therapeutische behandelingen wordt er in sommige gevallen wel een dagelijks saunabad voorgeschreven. Topsporters gebruiken vaak 2x in de week de sauna om hun conditie te verbeteren of op peil te houden .

Hoe weinig gevaar saunabaden kan opleveren moge blijken uit het feit dat bij ook bij sterke overdoseringen, bv. bij meer dan 3 saunagangen per saunabad of het dagelijks gebruik maken van de sauna met 2 of 3 saunagangen, lang niet altijd echte schade aan onze gezondheid wordt toegebracht. 

Wel treedt er dan nog tijdens het bad een grote vermoeidheid op en de gunstige effecten van de sauna worden er in elk geval niet door vergroot. Integendeel! In plaats van te mogen genieten van een  goede nachtrust kunnen wij door dit soort van overdoseringen eerder met slapeloosheid te kampen krijgen.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES