Hoe werken muntkristallen?

11 juni 2020 - Wellness

Muntkristallen zijn een eenvoudige en voordelige manier om te zorgen voor een verfrissende en heilzame geur in jouw sauna. Enkele kristallen volstaan om die klus te klaren.

Wat zijn muntkristallen?

Muntkristallen worden gemaakt van menthol, een organische verbinding die sterk naar munt ruikt. Om voor de hand liggende redenen worden ze ook wel menthol kristallen genoemd. Menthol kan zowel synthetisch worden gecreëerd als uit planten worden geëxtraheerd. Ruim drie kwart van de 13.600 ton menthol die jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd is natuurlijke menthol.

Naar deze natuurlijke muntkristallen gaat de voorkeur uit. Doorgaans worden ze onttrokken uit de bevriezing van een 100% natuurlijke muntolie. Qua structuur en uitzicht zijn muntkristallen vast, zuiver en kleurloos.

Bestel hier je muntkristallen

Muntkristallen sauna

Hoe te werk gaan?

Het is relatief makkelijk om jouw sauna met behulp van muntkristallen een verfrissend en verkoelend aroma te geven. Je hebt slechts enkele stukjes kristal nodig. Die laat je smelten op de kachel of op de saunastenen, al kan je ze ook aan het infusiewater toevoegen. De menthol kristallen zorgen voor een geur die samen met de warmte doorheen de ruimte verspreid.

Ook kan je een paar kristallen, aangelengd met een beetje water, op jouw handdoek laten smelten. Op die manier kan je eveneens die heerlijk verfrissende geur in én buiten de sauna verspreiden.

Effect: vrijer ademhalen en verhoogde concentratie

De mentholgeur die de muntkristallen verspreiden is niet alleen verfrissend, hij helpt ook verstopte luchtwegen vrij te maken. Het is een aanrader voor wie te kampen heeft met keelpijn of een vervelende verkoudheid. Ook vastzittende slijmen komen in geen tijd los. Kamp je met een griepje, dan kan de sauna eveneens een uitweg bieden. Een sessie zal steeds een verkwikkend effect hebben op hoe jij je voelt.

Omwille van het gunstige effect op de luchtwegen worden saunasessies, verrijkt met de heilzame geur van muntkristallen, in het bijzonder aangeraden aan astmapatiënten. Ook wie andere klachten aan de luchtwegen ondervindt, zal er voordeel bij hebben.

Het verkoelend effect van muntkristallen zuivert eveneens de geest. Een saunasessie zal jouw aandacht verscherpen, de concentratie waarmee je nadien weer aan het werk gaat vergroten.Het is de uitgelezen manier om in tijden van stress of grote drukte te ontspannen en tezelfdertijd jouw energie- en concentratiepeil op te krikken.

Tip: Door een kleine hoeveelheid muntkristallen in een zalf te verwerken, kan doorbloeding bevorderd worden. Ook in jeukstillende crèmes zorgt de toevoeging voor een zuiverend effect.

Opgepast!

Hoewel de stof niet schadelijk is, is het aangewezen om de gebruikte hoeveelheid muntkristallen steeds beperkt te houden. Begin met een heel gering aantal, zodat je de intensiteit van het effect leert inschatten en ondervinden. Een teveel aan kristallen kan namelijk irritatie aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Ook de huid kan geïrriteerd raken.

Ook is het belangrijk om de handen goed te wassen nadat je de kristallen hebt aangeraakt. Zo wordt eveneens irritatie voorkomen. Krijg je de stof toch onverdund in de ogen of op een open wonde, dan spoel je best met veel water. De concentratie wordt op die manier verdund, waarna het gevoel van irritatie zal verminderen.

Bewaar de muntkristallen steeds in de originele verpakking. Sluit die verpakking telkens zorgvuldig af. Kies bij voorkeur voor een droge plek zodat de kristallen niet (ver)smelten.

Wil jij ook die verfrissende en heilzame geur van munt in jouw sauna? Bestel je muntkristallen hier.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES