Hoeveel verbruikt een jacuzzi? 5 tips om energie te besparen!
Wie een jacuzzi in huis haalt, wil er ten volle van kunnen genieten. Niemand wil uit zijn warme jacuzzi stappen met een financiële kater. Uw energiefactuur mag dus geen domper op de feestvreugde zijn. Op welke verbruikskosten moet u rekenen? En wat moet u wel of juist niet doen om de verwarmingskosten zo laag mogelijk te houden?
Gemiddeld 1 tot 1,35 euro per dag Een bubbelbad is een investering waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Je weegt best op voorhand de prijzen en de voordelen van verschillende modellen tegen elkaar op. Maar hoeveel de jacuzzi u daarna nog zal kosten, dat is moeilijker te berekenen. Een bubbelbad heeft gemiddeld een inhoud van zo’n 1000 liter water. Laten we als voorbeeld een model voor 5 of 6 personen nemen dat om de twee dagen een halfuur gebruikt wordt. Als we er rekening mee houden dat het water drie à vier keer per jaar vervangen moet worden, kost zo’n jacuzzi gemiddeld 1 tot 1,35 euro per dag aan water en Watt energie aan stroom.
1. Koop een aflopend isolatiedeksel
Gemiddeld biedt een dikte van 10 centimeter een goede isolatie voor de cover. Maar eigenlijk is het aantal centimeter niet het allerbelangrijkste. Om de koude buiten te houden, is het belangrijk om een isolatiedeksel te hebben dat aflopend is naar de zijkanten toe, zodat regenwater er niet op blijft liggen. Ideaal is een deksel dat in het midden ongeveer 10 centimeter dik is, en aan de zijkanten zo’n 6,5 centimeter. Hou bij de dikte van u isolatiedeksel ook rekening met het gebruiksgemak: je moet het deksel ook in je eentje van de jacuzzi kunnen heffen.

2. Laat de jacuzzi ’s nachts aanstaan
Het lijkt misschien zuiniger om de jacuzzi ’s nachts af te zetten en dus koud te laten worden. Maar dat klopt niet. Het warmte-element heeft veel meer Watt energie aan stroom nodig als het telkens van een koude temperatuur terug naar 38 graden moet, dan als het constant verwarmd blijft. Een degelijk bubbelbad moet dag in dag uit een temperatuur van 38 graden hebben. Het is geen goed idee om met die temperatuur te spelen. De degelijke moderne modellen zijn zo gefabriceerd dat die warmte behouden wordt op een energiezuinige manier. Bovendien is de bedoeling van een jacuzzi net dat je er op elk moment van de dag van kan genieten, als je daar zin in hebt. De spa moet altijd voor je klaar staan. Zelfs als je een weekendje of een week op vakantie bent, loont het nog niet om het bubbelbad af te zetten. Pas als je meer dan twee weken weg bent, wordt het voordeliger om de spa in vakantiemodus te zetten.
3. In open lucht of onder een afdak? Volg je hart
Laat je keuze tussen de plaatsing in open lucht of onder een afdak alleen afhangen van je eigen wensen. Het verschil in verbruik is te miniem om daar rekening mee te houden. Een jacuzzi heb je om ervan te genieten. Het is dus veel belangrijker dat hij precies staat waar jij hem wilt. Eigenlijk is het heel simpel: als je in je bubbelbad liever beschut bent tegen de regen, kies dan voor een afdak. Als je liever naar de sterren kijkt terwijl je ligt te genieten, plaats er dan geen.
4. Zorg voor goede isolatie van de wanden
Het is belangrijk dat je voor een jacuzzi met wandisolatie kiest. Er bestaan goedkope versies die slechts minimaal geïsoleerd zijn. De investering kost u dan misschien iets minder, maar op lange termijn bent u duurder af met zulke modellen. Binnen de spa’s met wandisolatie, zijn er twee systemen op de markt:
- Full Foam Spa (Dimension One Spa): De constructie van de spa wordt eerst volledig geïnstalleerd en daarna met een hoge dichtheid isolatieschuim opgespoten. Dit type spa is zo goed geïsoleerd dat de pompen van de jacuzzi ventilatie nodig hebben omdat ze het anders te warm krijgen.

- Een tweede type is de Vita Spa, waarbij er zo’n 5 tot 6 centimeter isolatie aan de buitenkant van de installatie zit. De unieke thermische technologie hergebruikt de thermische energie om de temperatuur van het water op een efficiëntere manier te kunnen behouden. Het grote voordeel van dit type isolatie is dat de warmte van de pompen gebruikt wordt.

5. Laat zonneboiler en warmtepomp achterwege
Het is af te raden om extra techniek zoals een zonneboiler of een warmtepomp toe te voegen aan een jacuzzi die daar niet op voorzien is. Zonneboilers en warmtepompen zijn duur, en je neemt het risico dat je bubbelbad minder goed functioneert doordat je met de techniek ervan gaat knoeien. De betere spa’s zijn er al op voorzien om zo weinig mogelijk Watt energie aan stroom te verbruiken. Elke toevoeging kan uw jacuzzi op langere termijn net duurder maken. Heb je interesse in een Dimension One Spa of een Vita Spa? Download hier de brochure of bezoek de showroom van Abisco.