Jacuzzi, bubbelbad of spa: wat is het verschil?

12 juni 2020 - Spa

Een jacuzzi, bubbelbad of spa lijken erg op elkaar. Het verschil is eigenlijk heel eenvoudig te beantwoorden. Er is namelijk geen verschil. Ook de termen bubbelbad en whirlpool betekenen hetzelfde. Waar komen al die synoniemen vandaan?

Jacuzzi

De term jacuzzi is oorspronkelijk een merknaam. De broers Jacuzzi ontwikkelden in de jaren ‘50 een hydrotherapie-pomp. Op die uitvinding baseerden ze zich toen ze eind jaren ’60 de eerste echte bubbelbaden maakten. Doordat het merk Jacuzzi het eerste en lange tijd ook het belangrijkste in de industrie was, is men hem gaan gebruiken om de productsoort in het algemeen aan te duiden.

Spa

… waarmee en ‘spa’ en ’bubbelbad’ overblijven als de enige échte Nederlandstalige termen. De term is ontstaan in de gelijknamige stad nabij Luik. De heilzame werking van het water van de bronnen in Spa was al bekend bij de Romeinen, die de locatie ‘Aquae Spadanae’ noemden. In de 19de eeuw werden in Spa de beroemde thermen gebouwd. De internationale aristocratie en bourgeoisie kwam de infrastructuur massaal bezoeken, waardoor de term ‘spa’ in de betekenis van thermale baden beroemd werd tot ver over de landsgrenzen heen. Vaak wordt ook aangenomen dat de term ‘spa’ voortkomt uit het Latijnse ‘Sanitas Per Aquam’, dat vertaald kan worden als ‘gezondheid door water’. Dit is geen waarschijnlijke verklaring, omdat er geen aanwijzingen zijn dat de term voor de 21ste eeuw gebruikt werd. Men noemt dit een ‘backroniem’, een interpretatie van een afkorting die pas verzonnen is nadat de term al werd gebruikt.

Bubbelbad

De oorsprong van de term bubbelbad laat iets minder aan de verbeelding over. Maar wie zelf in een bubbelbad zit, zal zich hier geen zorgen over maken. Die is te hard bezig met genieten. Deze termen zeggen niets over de functionaliteiten en formaten van een spa. Wil je de verschillende mogelijkheden bekijken? Vergelijk ze dan in de webshop van Abisco.

Whirlpool

Whirlpool is een Engelse benaming voor verschillende soorten spa’s, die meer en meer overgenomen wordt in het Nederlands.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES