Kan ik een spa of hottub ingraven in de tuin?

11 juni 2020 - Spa

Het ziet er mooi uit: een spa die volledig of gedeeltelijk ingewerkt is in je tuin of terras. Maar is het ook een verstandige keuze? Wij wegen de voordelen af tegen de nadelen en geven je enkele tips & tricks:

Voordelen

Een ingegraven jacuzzi is mooi

Dé reden waarom sommigen kiezen om de spa in te werken in de tuin of het terras, is het esthetische: een jacuzzi in je tuin oogt heel mooi, en het geeft de tuin een luxueuze uitstraling.

Je hebt geen onderhoud aan de buitenkant van de spa

Een jacuzzi die volledig is ingewerkt in de bodem, heeft aan de buitenkant geen onderhoud nodig. Dit is echter geen enorm verschil, omdat je de omkasting van een jacuzzi sowieso niet vaak hoeft te reinigen. Als je ze eenmaal per jaar met een tuinslang reinigt, is dat al voldoende.

Je stapt er gemakkelijker in

Dit geldt alleen als je de jacuzzi half inwerkt in de bodem. Je kan dan gemakkelijk op de rand gaan zitten, je omdraaien en je in de jacuzzi laten zakken. Als je de spa volledig ingraaft, is het vaak moeilijker om in te stappen dan wanneer ze bovenop het terras of de tuin staat.

Nadelen

Je moet rondom de spa ruimte voorzien voor technisch onderhoud

Een spa of inbouw hottub volledig ingraven, is niet verstandig. De ruimte rondom de inbouw jacuzzi moet minstens zo breed zijn dat er een persoon langs kan. Dit omdat je jacuzzi toch om de paar jaar een technisch onderhoud nodig heeft.

Water rondom de jacuzzi

Het grootste nadeel aan het ingraven van een ingebouwde jacuzzi is dat de ruimte errond altijd vochtig is door grondwater of regen. Daardoor blijft de technische ruimte ook vochtig. Met het risico dat er een defect optreedt.

Je moet op de knieën

Als je de kuip een ingegraven jacuzzi wil reinigen, moet je dat op de knieën doen. Ook de filter en de bediening zijn iets moeilijker bereikbaar.

Tips voor het ingraven van een jacuzzi

1. Als je het doet, doe het dan goed

De goedkope weg kiezen zal je spijt opleveren. Snel een put graven, eventueel met een dompelpomp erin, is niet voldoende. Door het vocht dat niet weg kan rond de jacuzzi zal de techniek het sneller laten afweten. De besparing die je deed bij het ingraven ben je dan misschien kwijt bij de herstelling.

2. Zorg voor een degelijke kuip

Leg rondom je jacuzzi een degelijke, stevige kuip aan, best uit beton. Zoals gezegd moet de ruimte rondom je jacuzzi hierbij breed genoeg zijn.

3. Denk aan de afwatering

Voor een goede afwatering is het handig om een extra putje te maken in de kuip, waar je een dompelpomp in plaatst. Het water blijft dan niet rond de jacuzzi staan, maar zakt naar het putje, waar het vervolgens wordt weggepompt. Hou er rekening mee dat je de dompelpomp aansluit op een aparte zekering.

Alternatief: de spa laten inbouwen in een verhoogd terras

Een handig alternatief voor het ingraven van een jacuzzi, waarbij je veel nadelen vermijdt, is een mooie constructie opbouwen rond de spa. Dit kan bijvoorbeeld een houten constructie zijn boven de grond, met de mogelijkheid om de technische ruimte steeds bereikbaar te houden.

Als je bijvoorbeeld een verhoogd terras hebt, is het nog eenvoudiger: dan kan je de jacuzzi ernaast plaatsen. Je hebt dan het grote voordeel van een jacuzzi die op gelijke hoogte staat met de plaats waar je instapt, terwijl de technische ruimte ook bereikbaar blijft.

Laat je begeleiden

Je leest het: een spa ingraven heeft – letterlijk en figuurlijk – heel wat voeten in de aarde. Om de kwaliteit en levensduur van je jacuzzi te garanderen, ga je best doordacht te werk. Bij Abisco krijg je professionele begeleiding, en wij adviseren je bij het (laten) plaatsen van een jacuzzi.

Contacteer ons of bezoek onze eigen toonzaal voor meer info over spa's, (kunststof) hottubs en jacuzzi's.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES