Kunnen we bij het saunabaden koorts opwekken?

Veelgestelde vragen - 08 augustus 2016

Vaak hoort men spreken over de “kunstmatige koorts” die tijdens het saunabaden zou ontstaan. Inderdaad, het gaat hier om een tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur, die, rectaal gemeten, kan oplopen tot 38,5 °C, een toestand waarbij er net als tijdens de koortsperiode bij een ziekte in ons bloed in versterkte mate bepaalde afweerstoffen worden aangemaakt.

Aangezien het teveel aan warmte van buitenaf in ons lichaam is doordrongen en niet door ons lichaam zelf werd geproduceerd, gaat het hier dus niet om een echte koorts, maar slechts om een tijdelijke “oververhitting” waartegen ons lichaam zich door een verhoogde zweetsecretie en via het koelend effect van het verdampend transpiratievocht net zolang blijft verzetten totdat de normale temperaturen zich weer hersteld hebben.

De periode van oververhitting tijdens het saunabaden blijkt echter wel lang genoeg te duren om de vorming van antistoffen tegen infectieziekten in ons organisme te bevorderen. De in feite maar geringe verhoging van de lichaamstemperatuur maakt de sauna echter ongeschikt om er bij de behandeling van bepaalde ziekten langs kunstmatige weg zeer hoge lichaamstemperaturen mee op te wekken.

Sauna of stoombad bij je thuis?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

Shop sauna's

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

Bekijk realisaties

Gerelateerde berichten

Welk nut hebben de warme voetbaden? Welk nut hebben de warme voetbaden?
Veelgestelde vragen - 18 juli 2012
Hoe reageren astma-patiënten op de sauna?
Veelgestelde vragen - 07 augustus 2015
Fouten die je moet vermijden
Veelgestelde vragen - 12 april 2012