Je sauna goed onderhouden betekent langer genieten

Mijn Sauna - 30 november 2016

Een sauna goed onderhouden, is heel belangrijk. Niet alleen voor de hygiëne, maar ook voor de levensduur van je saunacabine.

Wanneer een sauna gebruikt wordt, wordt er namelijk stoom verspreid door water over de hete saunastenen te gieten. Bovendien transpireer je zelf in de saunacabine. Daarom bescherm je de saunabanken best tegen vocht.

Daarnaast schommelen de temperaturen in de cabine ook sterk. Het temperatuurverschil tussen een moment van gebruik en een moment waarop de sauna niet aanstaat, is al snel 60 graden.

Daarom geven we enkele tips om je sauna goed te onderhouden:

1. Bescherm de saunabanken

De beschermende bankolie van Tylö zorgt ervoor dat het houtoppervlak van de saunabanken waterafstotend blijft. Bovendien blijft het hout er gezond uitzien en blijft het zijn kleur behouden. Ook de rugsteunen van de sauna kan je met dit product beschermen.

2. Desinfecteer ze regelmatig

Als ze goed onderhouden worden, zijn de saunabanken heel gemakkelijk schoon te houden. Je hoeft ze dan alleen met een doekje en wat water schoon te maken.

Doe regelmatig een desinfecterend product bij het water om de banken en rugsteunen een grondige schoonmaakbeurt te geven.

3. Houd de vloer proper

De muren en het plafond van je saunacabine hoef je niet te behandelen met olie. Om een frisse geur in de cabine te behouden, kan je wel af en toe de vloer schrobben met een mild desinfecterend middel.

4. Vervang de saunastenen elke twee jaar

Voor de optimale werking van je saunakachel moet je elke twee jaar de saunastenen vervangen. Als je dat niet doet, blijft er meer gruis achter in de kachel en kunnen de stenen breken.

5. Combi-kachel? Ontkalk de stoomgenerator

Als je een combi-saunakachel hebt, is er tevens een stoomgenerator aanwezig. Die moet regelmatig ontkalkt worden.

6. Gebruik een handdoek bij elke saunagang

Ten slotte een basisregel: om de hygiëne in je cabine te verzekeren, gebruik je best een handdoek telkens je in de sauna gaat. Die neemt het transpiratievocht op en beschermt dus mee de saunabank.

Wil je meer informatie over het onderhoud van je sauna? Contacteer Abisco of kom langs in onze toonzaal.

Sauna of stoombad bij je thuis?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

Shop sauna's

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

Bekijk realisaties