Staycation met sauna: luxevakantie in je eigen wellnesstuin

6 juli 2020 - Sauna

Vergeet de stress van koffers pakken, vroege vluchten halen of verdwalen op weg naar je hotel. Deze zomer neem jij een ontspannen staycation in België: je eigen wellnesstuin. Hammam in je tuinpaviljoen, saunahut en dompelton naast je rozelaar, of podsauna onder je perenboom? Het is puur genieten thuis – ook na de zomer. Want je wellnesstuin is 365 dagen en 24/7 open – alleen voor jou.

Staycation: vakantie in België, de ware luxe

Als we iets leerden van de Corona-lockdown, dan wel dit: thuisblijven kan een echte luxe zijn. Waarom deze zomer de vakantiestress dan niet skippen en relaxed overzomeren in je eigen omgeving? Een dagtrip, terrasje of barbecue met vrienden. Of, beter nog: een heerlijke opgietsessie – in je eigen wellnesstuin.

Wat is een wellnesstuin?

Een outdoor sauna is dé manier om – het hele jaar door – ten volle van vakantie in je tuin te genieten. Niets heerlijkers dan in en om je sauna te loungen met vrienden of je gezin en in alle privacy te genieten van de rust in je bloeiende tuin. Of om weg te dromen onder de sterrenhemel – zo lang als jij dat wil. En na je saunabezoek hoef je niet meer langs de kleedkamer of de hotelreceptie. Je gaat gewoon recht naar je vertrouwde bed en valt heerlijk in slaap.

Goed voor je huid

Zweten is vies? Wel integendeel: het is ontzettend goed voor je huid. Door te zweten openen je poriën en verwijden je bloedvaten. Die combinatie zorgt ervoor dat je niet alleen veel vocht afvoert, maar ook talg en allerlei vuil waar je huid in het dagelijkse leven mee in aanraking komt. Bovendien versterkt een saunabezoek de natuurlijke beschermlaag van je huid en hydrateert het de hoornlaag. Wil je een gezonde, stralende huid? Duik dan snel de sauna in.

Hoe richt jij je wellnesstuin in voor de ideale staycation?

Je wellnesstuin richt je volgens je beschikbare ruimte en je budget helemaal naar wens in. Je kunt er zo ver in gaan als je maar wil. Een poolhouse met zwembad of tuinpaviljoen met buitenkeuken zijn fantastisch, maar het kan ook simpeler en minder grootschalig. We lijsten een paar mogelijkheden op.

  • Finse saunahut

Voor wie een echte Finse outdoorsauna wil, is een design saunahut de absolute droom. Je design saunablokhut in weerbestendig hout plaatst je zo in je tuin. Je kiest een model met of zonder een overkapte veranda. Heb je een zwembad, en overweeg je er een poolhouse bij te bouwen? Voorzie dan zeker ruimte om er ook een droge sauna op maat in te passen. 

  • Podsauna 

Een podsauna is dé rage bij saunaliefhebbers. Comfortabel, knus, en reuze robuust. Dit is een echte buitensauna – het stoere Canadese hout weerstaat weer en wind en blijft mooi. Red cedar is bovendien heel energiezuinig en isolerend hout. Kies bijvoorbeeld een podsauna met overkapte zitveranda aan waar je lekker nageniet van je aromatische opgietsessie. Over all-in-one wellness gesproken.  

  • Barrelsauna

Wie zegt dat een stadstuin geen ruimte biedt voor sauna, heeft de barrelsauna’s nog niet ontdekt. Met zijn kleine 2 op 2 meter past de barrelsauna in haast elke tuin. Hij ziet er niet alleen knap uit, hij is ingenieus ontworpen: je zit er met zijn vieren ruim en comfortabel in, en soest lekker na in je loungestoel of op het overkapte zitbankje aan je sauna. Het sterke rode cederhout energiezuinige en weersbestendige en geurt heerlijk: je waant je in een Canadees bos.   

  • Saunacabine of stoombad 

Een Finse saunacabine of stoombad plaats je meestal binnenshuis. Koel je na je sauna liever af in openlucht? Dan kun je de sauna- of hammamcabine ook in een tuinpaviljoen inbedden dat je volwaardig isoleert. Of waarom zou je niet kiezen voor een combinatie van de twee? Met een stoombad- en sauna in één heb je dubbel wellnessplezier. Nog een paar loungezetels en een koelkast erbij en je geniet volop van je buitenhuisje in je eigen tuin. 

  • Infraroodsauna in je tuinpaviljoen

Houd jij meer van de milde en diepwerkende warmtestraling van infrarood? Ga dan voor een infraroodsaunacabine. Ook die dien je in een afgewerkt tuinpaviljoen plaatsen voor optimale isolatie. Het voordeel is dan wel, dat je van je tuinhuis een natuurbelevingsruimte maakt. Het beste van twee werelden? Ga voor een droge buitensauna en plaats er extra infraroodpanelen in. Zo kies jij je warmteverwenning naargelang je stemming of de buitentemperaturen.

  • Lekker afkoelen: douche, dompelton, trekemmer

Met een buitensauna is een waterbron in je wellnesstuin zeker geen overbodige luxe. Eerst afkoelen aan de lucht, en daarna de koude buitendouche onder. Of je gaat voor de echte saunabeleving naar Finse traditie: na je sauna kopje onder in je ijskoude dompelton van duurzaam kambalahout. Veel plaats neemt die niet in: het een ovalen bad meet een flinke meter op een meter. Of misschien ben jij een saunaliefhebber die zweert bij een stortbad. Een trekemmer uit kambalahout die zich telkens opnieuw met koud water vult, is dan dé verfrisser – ook als jij op een warme zomerdag naar koelte snakt. 

Tips voor je wellnesstuin met buitensauna

  • Zorg ervoor dat je buren niet te veel inkijk hebben in jouw wellnesstuin, of scherm de plek af waar je wil soezen na je sauna af met een haag of tentzeil en parasol. Zo voel jij je vrij en ontspannen in je wellnesstuin. 
  • Denk bij de (her-)aanleg van je tuin of tuinhuis al na over waar jij je de sauna en waterbron wil plaatsen. Overleg met je saunaspecialist waar en hoe je best elektriciteit en wateraanvoer aanlegt.
  • Samenwerken met één partner voor je wellnessproducten maakt het gemakkelijker om de plaatsing op elkaar af te stemmen.

Jouw tuin omtoveren tot een wellnesstuin? Ontdek jouw ideale buitensauna of dompelton op onze site. Of bezoek onze showroom met je vragen. We denken graag met je mee over hoe jij van je staycation in de tuin een heerlijke wellnessbeleving maakt. 

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES