Wat gebeurt er met onze bloeddruk tijdens het saunabaden?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

Onder “bloeddruk” verstaan wij in het algemeen de druk van het in de slagaderen wegstromende bloed: hij is afhankelijk van de hartfrequentie, de toestand van de bloedvaten (weerstand) en de samenstelling van het bloed. Ons organisme tracht onder alle omstandigheden een zodanige bloeddruk te handhaven dat de voor continuering van levensprocessen uiterst belangrijke organen (hersenen) steeds in voldoende mate vers bloed krijgen aangevoerd.Daarom veranderen de bloeddrukwaarden voortdurend zodra men een andere lichaamshouding aanneemt.

Er wordt tegenwoordig nogal veel over de bloeddruk gesproken. Dat heeft 2 oorzaken: het is een eenvoudig te bepalen gegeven en wordt daarom bij vele controles door meting vastgesteld; bovendien zijn er nogal wat mensen die een bloeddruk hebben die afwijkt van de voor hun leeftijd en lichaamsbouw gangbare gemiddelde waarden, die dus lijden aan een te hoge of een te lage bloeddruk.

Als gevolg van het openstellen van de haarvaten in de huid tijdens het verblijf in de warme cabine, of door het zich weer vernauwen van deze capillairen bij de plotselinge afkoeling en ook via de aanpassing van de hartfunctie bij de inwerking van al deze warmte-en koudeprikkels, zijn de bloeddrukwaarden bij het saunabaden dus voortdurend aan veranderingen onderhevig. Tijdens het verblijf in de saunacabine verandert de bloeddruk slechts in geringe mate bij personen die anders een normale bloeddruk hebben(een kleine daling).

Maar bij mensen met een te hoge bloeddruk gaat die in de thuissauna duidelijk naar beneden, terwijl er bij personen, die anders last hebben van een te hoge bloeddruk, juist een stijging  naar de meer normale waarden valt te constateren.

Het verblijf in het luchtbad en de koude afspoelingen met de douche of de slang veroorzaken nauwelijks enige schommeling in de bloeddrukwaarden, maar die gaan wel plotseling sterk omhoog bij het gebruik van het koude dompelbad. Personen met een te hoge bloeddruk mogen dus geen gebruik maken van een dompelbad. Maar voor mensen die lijden aan een te lage bloeddruk is onderdompeling in koud water natuurlijk wel een zeer aan te bevelen methode van afkoelen.

Met het nemen van een warm voetenbad in aansluiting op de onderdompeling in het koude water kan men de opgelopen bloeddrukwaarden snel weer normaliseren. Bij sterk afwijkende bloeddrukwaarden is de door de sauna veroorzaakte verbetering helaas echter maar van zeer tijdelijke aard.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES