Zweet je minder in een stoombad dan in een sauna?

11 juni 2020 - Stoom

De warmte in een stoombad voelt anders aan dan die in een sauna. Door de condensatie van waterdamp op je huid krijg je soms de indruk dat je huid wel vochtig is, maar je niet transpireert. Klopt dat ook?

Zweet of waterdamp?

Het antwoord is neen. Ook al voel je het niet altijd, je zweet in een stoombad evenveel als in een sauna. Waarom heb je die indruk dan niet? Het grote verschil is dat je zweet in een stoombad niet kan verdampen zoals in een sauna, omdat de luchtvochtigheid in het stoombad veel hoger is (vaak tot 100%). Je lichaam houdt de warmte dus nog meer bij. Bovendien condenseert de waterdamp op je huid, waardoor die nat wordt en je het water niet van je transpiratievocht kan onderscheiden.

Half uur in stoombad = 10 kilometer lopen

Ter vergelijking: een half uur in een stoombad doet je evenveel zweet produceren als wanneer je 10 kilometer gaat lopen. En dat zweten heeft op veel vlakken een positieve werking op je lichaam: het voert afvalstoffen uit je lichaam af, het reinigt je poriën, waardoor je huid mooier en zachter wordt.

Lagere temperatuur

In een stoombad is de temperatuur doorgaans heel wat lager dan in een sauna. De omgevingstemperatuur in een saunacabine ligt vaak tussen 90 en 100 graden, waar in het stoombad gemiddeld een temperatuur tussen 40 en 60 graden hangt. Voor iemand die goed wil zweten, maar niet goed hoge temperaturen kan verdragen, is een stoombad dus een goede oplossing.

Stoombad bij je thuis

Wil je graag van de voordelen van een stoombad genieten wanneer je wil? Bij onze Abisco showroom vind je stoombaden in verschillende modellen en formaten. Lees ook welke voorzieningen je nodig hebt om er zelf een te installeren.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES