Kan je kou vatten tijdens het saunabaden?

1 mai 2020 - Veelgestelde vragen

Wanneer iemand verhit van bvb een lichamelijke inspanning afkoeling zoekt dan bestaat er altijd het gevaar van kou te vatten en iedereen heeft door op de tocht te gaan staan al eens een verkoudheid opgelopen of spit in de rug gekregen. Maar bij het juiste gebruik van de sauna kan zoiets niet gebeuren.

Het lichaam wordt in de “opwarmfase” voorzien van een dusdanige buffervoorraad extra warmte (minimaal 70-80 Kcal) dat men zich zonder enig risico aan het bij de sauna gebruikelijke afkoelritueel kan onderwerpen. Temeer omdat bij de sauna deze afkoeling altijd wordt beëindigd zodra de voor ons lichaam normale temperaturen zich weer hebben ingesteld.

De manier van afkoelen zelf speelt daarbij natuurlijk ook een rol. Bij de sauna gaat het om krachtige koudeprikkels op een van tevoren goed verwarmd lichaam, waarbij de bloedvaten in de huid op een gunstige manier meereageren.

Dat is te zien aan de rossige huidskleur van de baders welke wijst op een goede doorbloeding van de huid. Maar dat betekent ook dat de huidstemperatuur wat hoger ligt dan normaal en dat men ervoor moet waken om na afloop van het bad niet teveel warmte te verliezen.

Blijf daarom niet te lang onaangekleed rondhangen en dek U met een badmantel of deken toe als de behoefte bestaat om nog even op de ligstoelen te blijven uitrusten. Ook als men alweer aangekleed is moet iedere verdere afkoeling worden voorkomen.

Het is daarom heel goed om na afloop van het bad nog een kleine wandeling te maken. Koude handen, huiveren, of in het ergste geval kouvatten, zijn een bewijs dat men zich ergens niet aan deze spelregels gehouden heeft.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES