Sauna kopen: prijs met inschatting van alle kosten

1 juillet 2020 - Sauna

U hebt het, een week na de weerkundige pesterijen van de polaire vortex, nog steeds koud. Tijd voor een stevige opwarming. Maar wat kost dat eigenlijk, een sauna kopen?

sauna kopen
Sauna Harmony interieur

Basis

U kiest voor een traditionele, Finse sauna. Eigenschappen: een lage luchtvochtigheid, een hout- of elektrische kachel en temperaturen van 70 tot 90 graden. Uw spieren beginnen nu al te spinnen.

De prijzen voor een sauna kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de grootte, materialen, isolatie en kachel. “Het belangrijkste is een performante saunakachel, dat is het hart van de sauna”, zegt Gaëtan Lagrange, zaakvoerder van wellnessspeciaalzaak Abisco.

Ook het hout voor de afwerking is belangrijk. “Het moet een traaggroeiende soort zijn uit het hoge Noorden, zodat er geen hars vrijkomt. Anders wordt het al snel een druppelkot.” Noord-polair Vurenhout is de goedkoopste optie, maar ook blanke soorten zoals Aspen en het luxueuze Alder zijn populair. Abisco verkoopt sauna’s van 2 op 1, 5 meter vanaf 3.000 euro (sauna zelfbouwpakket).

Opties

U kan genoegen nemen met een basissauna, maar dat hoeft natuurlijk niet. “Eén op drie klanten koopt bijvoorbeeld ook een therapeutisch infraroodpaneel. Zo'n full spectrum infrarood sauna doet de warmte diep doordringen in de spieren en gewrichten”, aldus Langrange. Andere populaire opties: extra ligbanken, hoofdsteunen en hittebestendige luidsprekers. “Mensen spelen graag natuurgeluiden af in hun sauna.”

Installatie

De meeste mensen kopen een standaardcabine en laten vervolgens die sauna installeren door een professional. Afhankelijk van uw woonplaats en de locatie van de sauna, betaalt u daar zo’n 400 à 500 euro voor. Hebt u een achthoekige badkamer? Een schuin dak? Of gewoon een heel uitgesproken mening over design? Dan kan u ook een sauna op maat laten bouwen. Voor maatwerk betaalt u, afhankelijk van het materiaal en het ontwerp, 5.000 à 15.000 euro (totaalprijs). Handige mensen die niet bang zijn van een relatiecrisis kunnen ook zelf aan de slag. Zo zijn de goedkoopste sauna’s van Abisco zelfbouwpakketten. “Maar we verkopen daarnaast ook onderdelen. Handige mensen met wat kennis van zaken, kunnen zelf een sauna bouwen vanaf 1.500 euro”, zegt Lagrange.

Onderhoud

Een sauna is heel onderhoudsvriendelijk. Af en toe met de vochtige doek erover, meer is er niet aan. Hevige zweters kunnen vlekken op de ligbanken afschuren. “Gebruik in ieder geval nooit chemische producten, zo verpest je het klimaat van de sauna”, waarschuwen de specialisten in koor. De enige investering die u na verloop van tijd- 7 à 15 jaar- moet doen, is een nieuw pak saunastenen. Kostprijs: 30 à 40 euro voor 20 kilo.

Energie

Twijfelt u nog tussen jacuzzi en Finse sauna? Dan geeft deze kostenpost wellicht de doorslag. “Een jacuzzi moet altijd paraat staan, waardoor hij altijd energie verbruikt. Een sauna verbruikt enkel stroom wanneer je erin gaat”, besluit Lagrange. Dat verbruik valt dan ook nog eens goed mee. Voor een aanbevolen sessie van 3 uren- rustpauzes meegerekend!-  betaalt u dus gemiddeld 4 à 5 euro. Gaan we uit van één sessie per week, dan kost een sauna met performante kachel u per jaar 234 euro aan elektriciteit.

Besluit

In theorie kan u zelf een sauna bouwen vanaf 1.500 euro, maar u trekt de grens bij een Ikea-kast. Voor een geïnstalleerde standaardcabine betaalt u gemiddeld 4.542,5 euro, energiekosten inbegrepen.

Bron: De Standaard

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES