Een stoomcabine installeren? Dit heb je nodig

11 juin 2020 - Stoom

Wil je graag in je eigen badkamer kunnen genieten van een stoombad? Je spieren en gewrichten zullen je dankbaar zijn. In het assortiment stoomcabines van Tylö kan je kiezen tussen allerlei maten en stijlen. Maar welke voorzieningen heb je allemaal nodig om een stoomcabine te installeren bij je thuis?

1.     Ruimte

Uiteraard moet je in de eerste plaats voldoende ruimte hebben om een stoomcabine te kunnen installeren. Er zijn cabines in allerlei formaten, In de kleinste types kunnen 1 of 2 personen plaatsnemen. Grote modellen bieden plaats aan 15 personen. Bij het kiezen van het formaat denk je best na over hoe je de cabine wil gebruiken. Wil je graag liggen in je stoombad? Dan moet je sowieso voor een grotere versie gaan. Hou er ook rekening mee dat een grotere cabine meer tijd nodig heeft om op te warmen.

2.     Oppervlak zonder tegels

Indien mogelijk wordt het stoombad best geïnstalleerd op een plaats waar nog geen vloer of tegels geplaatst zijn. De betegeling wordt idealiter pas geplaatst wanneer er een watervast bed is aangebracht.

3.     Aansluiting voor aan- en afvoer van water in de cabine

Om een stoomcabine te installeren, heb je een wateraansluiting nodig. In principe alleen voor koud water. Als je ook een douche wil plaatsen, heb je ook een aansluiting voor warm water nodig. Hetzelfde soort aansluiting als voor een badkamerkraan of douche dus (een zogenaamde ‘halve duim’- aansluiting). Voor de afvoer heb je een hittebestendige buis (PE-buis) nodig, die 100% resistent is.

4.     Ventilatie

Als je de stoomcabine vaak en/of langdurig gebruikt, moet je een afzuiginstallatie voorzien. Bij stoombaden die minder vaak worden gebruikt, is het voldoende om een ventilatiesysteem in de badkamer te hebben. In de praktijk komt het vaak erop neer dat je als particulier geen afzuiginstallatie nodig hebt voor je stoomcabine. In een professionele omgeving, waar het stoombad  doorlopend in werking is, is dat wel noodzakelijk.

5.     Aansluiting voor stroom

Bij de voorziening van een stroomaansluiting hou je rekening met het vermogen van de stoomgenerator. In onderstaande tabel zie je hoeveel stroomgroepen je nodig hebt voor welk vermogen.

Als je zelf niet veel ervaring hebt met elektriciteit, kan je best een elektricien raadplegen om na te gaan of de nodige voorzieningen aanwezig zijn. Bekijk het assortiment stoombaden van Tylö of neem contact op voor meer informatie.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES