De 4 meest opmerkelijke sauna's wereldwijd

11 juni 2020 - Sauna

De klassieke saunacomplexen kent iedereen. Of het deze soms ontbreekt aan uitstraling? Ach, wat doet de omgeving van een wellnesservaring er toe, denk je misschien. Na een kennismaking met deze bijzondere sauna’s denk je er ongetwijfeld anders over.

1. Een wellnessgrot in Canada

Decadentie kent geen grenzen. Alsof een eigen eiland in het noorden van Toronto niet volstond, lieten de eigenaars hun priveparadijs opleuken met een grotvormige sauna. Het ontwerp, van de hand van een plaatselijk bureau, is geïnspireerd op de typische gepolijste holtes in rotsen die je vaak vindt nabij grote watervlaktes. De gewaagde bochtige vormen liegen er niet om. Ze leggen de link met de dynamiek achter luchtverplaatsingen, die aan de basis ligt van zulke gepolijste grotten. Als materiaal werd gekozen voor een lichte houtsoort.

Het hoeft niet te verbazen dat aan de realisatie van dit saunaontwerp heel wat 3D-technologie te pas kwam. Majestueuze ramen bieden een uniek uitzicht over de baai, terwijl een koepel zorgt voor een natuurlijke lichtinval. Jaloers, iemand?

2. Drijven op Noorse wateren

Sinds 2002 dobbert in het Noorse Rosendal een sauna op het water. De opmerkelijke realisatie is het resultaat van een samenwerking van Finse architecten met de Vástlands Kunstacademie uit de Noorse grootstad Bergen. Hoe je de sauna bereikt? Al zwemmend, natuurlijk. Wie minder sportief is aangelegd, kan ook kiezen voor een rubberbootje. Helaas – of net niet – is het ook dan onmogelijk om het droog te houden. De sauna is immers uitsluitend toegankelijk via de onderzijde. Je gaat kopje onder, om pas in de sauna weer boven water te komen.

‘s Avonds is de sauna pas echt een bijzondere belevenis. Dan verandert de cabine in een drijvende lantaarn. Wanneer de temperatuur binnenin omhoog gaat – en die kan oplopen tot wel 80°C – worden de ramen semi-transparant. Het gebrek aan privacy nemen bezoekers er graag bij.

3. Finse toppen scheren

Als de plek waar het saunaverhaal begon, mag Finland niet ontbreken in dit overzicht. De sauna is er vandaag onmogelijk weg te denken. Dat is ook het geval in de wintersportplaats Ylläs. Je krijgt er de kans wellness te beleven op een manier zoals je dat nooit eerder deed: op een onwaarschijnlijke hoogte.

In een skilift kan je naar het hoogste punt van Ylläs worden gebracht. Dat gebeurt in een cabine die omgebouwd werd tot een sauna. Overdag is het niet mogelijk om van het wellnessgebeuren te genieten. Pas wanneer de laatste skiërs de latten en boards opgeborgen hebben, wordt de lift gebruikt als een mobiele saunacabine.

4. Noorse mythologie in Italië

In de Noord-Italiaanse provinciehoofdstad Piacenza vind je de zogenaamde Huginn & Muninn-sauna. ‘Huginn’ betekent zoveel als ‘gedachte’, ‘muninn staat voor ‘geheugen’. Eveneens zijn het de namen van de twee raven die volgens de Noorse mythologie de god Odin toebehoren. Het verhaal gaat dat ze elke dag over de aarde vlogen om na afloop te vertellen over wat ze hadden gehoord en gezien.

Vanaf die Noorse mythe is – volgens het atelier achter dit sauna-ontwerp – de brug naar wellness gauw gelegd. De sauna is eveneens een moment van reflectie en relaxatie aan het einde van een vermoeiende dag. Een moeilijke opgave kan dat in deze Huginn & Muninn-sauna moeilijk zijn. De ruimte wordt verwarmd met een houtkachel, zoals voorgeschreven staat in de Scandinavische traditie. Rust verzekerd!

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES