Het verschil tussen een Finse sauna en een infraroodcabine

11 juni 2020 - Sauna

De infraroodcabine is de laatste jaren sterk in opmars. En ook de traditionele Finse sauna blijft – terecht – ook heel populair. Beide cabines hebben hun eigen specifieke voordelen en eigenschappen. Wij zetten de verschillen tussen beide op een rijtje:

1. Verschillende manier van opwarmen

De manier waarop je lichaam wordt opgewarmd is anders in een infraroodcabine dan in een Finse sauna. In een Finse sauna wordt de lucht in de cabine heel sterk opgewarmd. Je lichaam neemt die warmte op, waarna je begint te transpireren om je lichaamstemperatuur weer op peil te krijgen.

Een infraroodcabine werkt anders: de omgevingslucht in de cabine warmt minder sterk op. De infraroodstralers werken rechtstreeks in op je lichaam, waardoor je lichaam zelf sterker opwarmt dan de lucht in de cabine.

2. Verschil in temperatuur

Om je een idee te geven van het temperatuurverschil: in een traditionele Finse sauna ligt de temperatuur gemiddeld tussen 80 en 100 graden, rond 90 graden. Een infraroodcabine heeft een omgevingswarmte van zo’n 35 tot 60 graden.

Een infraroodcabine heeft het voordeel dat de warmte er beter te verdragen is voor mensen die daar niet goed tegen kunnen.

3. Benodigde tijd om op te warmen

Omdat een infraroodcabine werkt met infraroodstralers, heb je minder tijd nodig om ze klaar te maken voor gebruik. Een infraroodstraler IR-A (korte golf) heeft geen opwarmingstijd. Bij IR-B/C middenlange lange golf heb je een opwarmingstijd van 10 à 15 minuten voor gebruik. Lees meer over de verschillen tussen soorten infraroodstralers.

Voor een Finse sauna moet je rekenen op minstens 25 à 30 minuten, omdat de saunakachel de lucht in heel de cabine moet verwarmen. Let wel: hiervoor heb je al een degelijke saunakachel nodig. Dit kan bijvoorbeeld met de kachels van Tylö, die de snelst opwarmende ter wereld zijn. Kies je voor een minder degelijk (vaak goedkoop) model, dan moet je al snel rekenen op 1 à 1,5 uur.

Mensen gebruiken deze techniek al meer dan duizend jaar gebruiken: lees over de sauna uit de bronstijd die werd ontdekt in Schotland.

4. Infraroodcabine is kleiner

Een infraroodcabine is meestal kleiner dan een Finse sauna. Een infraroodcabine hoeft geen ligruimte te hebben, omdat de stralers zich meestal achter de rug bevinden, waar de stralen het best worden opgenomen.

Een Finse sauna daarentegen moet vaak wel voldoende ruimte bieden om te kunnen neerliggen: voor veel mensen is het belangrijk om in een traditionele sauna plat te kunnen liggen om optimaal te ontspannen. Al is een kleinere sauna natuurlijk ook mogelijk. Indien je minder ruimte hebt en/of liggen in de sauna niet zo belangrijk vindt, kan je perfect een kleinere ‘zitsauna’ installeren. Extra voordeel hierbij is dat een kleinere cabine sneller opwarmt.

5. Aansluiting

De meeste infraroodstralers kan je gewoon aansluiten op een stopcontact. Je hebt er dus geen speciale elektriciteitsaansluiting voor nodig.

Een Finse sauna wordt meestal verwarmd met een elektrische saunakachel. Ook hierin vind je modellen die gewoon op een stopcontact aan te sluiten zijn, maar dat zijn vaak kleinere versies. Als je een kleinere sauna hebt (tot ongeveer 2,5 kubieke meter) volstaat een kachel met een vermogen van 2,2 tot 3 kW, die je perfect op een stopcontact kan aansluiten. Lees hier meer tips over het aansluiten van een saunakachel.

6. Werking op het lichaam

Infraroodsauna’s en Finse sauna’s hebben elk hun eigen positieve effecten op het lichaam. Wat ze allebei doen, is afvalstoffen afvoeren uit het lichaam door transpiratie.

Een infraroodcabine is bijzonder interessant voor mensen die last hebben van spier- en/of gewrichtspijnen, omdat het de bloeddoorstroming in je lichaam bevordert. De stralingswarmte versoepelt bovendien de spieren. Lees meer over de gezonde effecten van infrarood.

Een traditionele Finse sauna biedt door zijn hoge temperaturen dan weer het voordeel dat het ideaal is om te ontspannen. Bovendien kan je er van aromatherapie en opgietsessies genieten, omdat je de saunastenen kan overgieten met essentiële oliën. Een ‘hete’ sauna is ook ideaal om weerstand op te bouwen tegen ziektes en om de conditie te trainen. Je ontgift er bovendien je lichaam mee.

Bij Abisco vind je zowel traditionele Finse sauna’s als infraroodsauna’s. Bekijk onze realisaties of kom eens kijken in onze toonzaal.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES