Sauna uit de bronstijd ontdekt in Schotland

12 juni 2020 - Wellness

Op de Schotse Orkney-eilanden hebben archeologen overblijfselen gevonden van een gebouw uit de bronstijd dat een vroege versie van een sauna of stoomhuis zou zijn. Het gebouw dateert uit de periode van 4000 tot 1000 voor Christus.

De archeologen deden deze verrassende ontdekking op het eiland Westray in Orkney, naast de plaats waar in 2009 de beroemde ‘Westray Wife’ werd gevonden. Die wordt beschouwd als de eerste afbeelding van een menselijk gezicht in Groot-Brittannië.

Sauna én kraamkliniek

De recentste ontdekking op de site is een opmerkelijk goed bewaard, zeldzaam gebouw uit de bronstijd, waarvan experts geloven dat het een vroege versie van een zweethuis of sauna zou kunnen zijn.

Die zou volgens onderzoekers gediend hebben als een plaats waar mensen zich konden wassen, maar mogelijk kwamen vrouwen er ook bevallen en werden er begrafenisrituelen georganiseerd.

Centrale watertank

“Deze site is erg goed bewaard, waardoor we duidelijke aanwijzingen zien dat dit een belangrijk gebouw was, dat centraal stond voor de gemeenschap”, verklaart Rod McCullagh, die de archeologische werken leidt.

“Het gebouw heeft een complex netwerk van cellen en een grote centrale watertank. We gaan ervan uit dat die gebruikt werd om kokend water en stoom op te wekken en daarmee een sauna-effect te genereren.”

Baden en koken

Uit Middeleeuwse Ierse literatuur is het gebruik bekend dat stenen op een haard werden geroosterd voor ze in de watertank werden geplaatst. Het water werd zo naar het kookpunt gebracht, zodat stoom geproduceerd werd. Het hete water kon onder meer gebruikt worden om te baden en eten klaar te maken.

Rituelen

Voorbeelden uit andere landen tonen dan weer dat dit soort gebouwen vaak werd gebruikt voor bepaalde rituelen.

In Scandinavië bijvoorbeeld, waar de sauna al eeuwenlang onderdeel is van de cultuur, is het al sinds de oudheid een plaats om te baden en helende therapie te volgen, maar ook om te onderhandelen en belangrijke discussies te voeren. Dat is tot op de dag van vandaag zo. Als je meer wil weten over de bijzondere band van Scandinaviërs en Finnen met ‘hun’ sauna, lees dan deze blogpost.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over sauna, stoombad en wellness? Hou dan onze blog in de gaten.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES