Binnen- of buitensauna: een moeilijke keuze?

24 juli 2020 - Sauna

Het aanschaffen van een sauna is iets waar je best goed over nadenkt. Een van de belangrijkste vragen die je moet stellen is waar je de saunacabine wil plaatsen. De keuze tussen een buitensauna of binnensauna is niet altijd even gemakkelijk en hangt af van je budget, ruimte en persoonlijke voorkeur.

Bekijk ons aanbod buitensauna's Bekijk ons aanbod binnensauna's

binnensauna

Wij bespreken hier de voor- en nadelen van beide opties. Zo kies je eenvoudig de optie die het best bij jou past. 

Afkoelen in de buitenlucht

Een leuk voordeel aan een sauna buiten is dat je in de winter geen koude douche hoeft te nemen als je eruit stapt. De buitenlucht is dan meestal koud genoeg om je heerlijk te verfrissen. Ben je een echte tuinliefhebber? Dan is dit dé manier om ook in de winter van je eigen tuin te genieten. 

Na een warme sauna neem je best altijd eerst een zogenaamd ‘luchtbad’. Daardoor sluiten je poriën weer, voordat je een koude douche neemt. Een wandeling in de tuin is hier ideaal voor. Natuurlijk kun je ook buiten afkoelen als je uit een binnensauna komt, maar het is in dit geval toch handiger als je sauna buiten staat.

Een buitensauna biedt meer ruimte

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de beschikbare ruimte. Kies je voor een sauna buiten? Dan heb je meestal meer ruimte en ben je minder beperkt in de afmetingen. Je kan je tuin zelfs ombouwen tot een complete wellnesstuin.

Als je liever binnen een sauna plaatst, kan dit al in een vrij kleine ruimte. Het voordeel van een binnensauna thuis is dat je de deur niet uit hoeft en snel onder de (koude) douche kan springen. Alles is immers dichtbij. 

Een buitensauna verbruikt meer

Kies je voor een buitensauna, wees je er dan van bewust dat je zwaardere stroom nodig hebt om tot dezelfde temperatuur te komen. De temperatuur van de buitenlucht ligt vaak veel lager dan de temperatuur in huis. Daarom moet je een buitensauna vaak veel meer opwarmen dan bij een binnensauna het geval is. In de winter ligt dat verschil vaak zelfs rond de 20 graden.

Welke saunakachel heb je nodig?

Een gevolg van het vorige punt is dat je voor een buitensauna een grotere kachel nodig hebt, met een groter vermogen. Zo is het ideaal benodigde vermogen voor een buitensauna van 2 bij 2 meter bijvoorbeeld 8kW.

Twijfel je tussen een elektrische saunakachel en een houtkachel? Dan is de keuze sneller gemaakt bij een binnensauna: daar is een houtkachel sterk af te raden omwille van de brandveiligheid. Een elektrische saunakachel kan je zowel in een binnen- als buitensauna gebruiken.

Een sauna buiten of binnen: een ander prijskaartje

Ook het prijskaartje speelt een rol bij de aanschaf van een sauna. Een binnensauna is budgetvriendelijker dan een buitensauna. Je hebt binnen immers al water- en elektriciteitsvoorzieningen. Dat drukt de kosten van de installatie.

Daarnaast speelt het materiaal ook een grote rol. Voor een buitensauna heb je materiaal nodig dat water- en winddicht is. Je kan dit eventueel oplossen door een buitenconstructie in de tuin te plaatsen, zoals een tuinhuis, en daar een binnensauna in te plaatsen. Ook dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee die je bij een binnensauna niet hebt.

Wil je niet werken met een tuinhuis of iets soortgelijks en ga je voor een échte buitensauna? Dan zit je in een andere prijsklasse. De volledige sauna moet dan opgebouwd zijn uit water- en winddicht materiaal.

Nog meer keuzes

Als je eenmaal weet of je liever een sauna binnen of buiten laat plaatsen sta je voor de volgende keuze: ga je voor een infraroodsauna of een traditionele sauna? Bij die laatste kan je kiezen tussen verschillende soorten saunakachels: een houtkachel of een elektrische kachel

Conclusie

De kiezen voor een binnen-of buitensauna hangt af van je persoonlijke voorkeur, ruimte en budget. Je kan, zowel bij een binnen- als buitensauna, kiezen voor een traditionele Finse sauna of voor het moderne infraroodconcept.

Het komt erop aan te kiezen voor de saunabeleving die het best bij jou past. In beide gevallen creëer je in ieder geval je eigen toevluchtsoord, waar je letterlijk en figuurlijk even stoom kan afblazen.

Wil je meer informatie over de aankoop van een binnen-of buitensauna? Contacteer ons en bekijk ons aanbod hier.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES