Infraroodsauna: 5 redenen om regelmatig te gaan

10 juni 2020 - Infrarood

Het principe van een infraroodsauna is dat infrarood stralen zich direct op het lichaam richten. De warmte dringt daarbij door tot in de spieren. De omgevingswarmte in de infrarood cabine is lager dan die in een traditionele ‘Finse’ sauna.

infraroodcabine tylo padel tennis

Infraroodsauna's zijn een populaire keuze geworden voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning en therapeutische voordelen. In tegenstelling tot traditionele sauna's, die gebruik maken van hete lucht om het lichaam te verwarmen, werken infraroodsauna's door middel van stralingswarmte. Dit betekent dat infraroodstralen rechtstreeks op het lichaam worden gericht, waardoor de warmte dieper doordringt in de spieren en gewrichten. Dat maakt een infrarood sauna draaglijker voor mensen die geen erg hoge temperaturen verdragen zoals in een gewone sauna's. Al kan wat infraroodwarmte voor iedereen nuttig zijn. Hieronder geven we vijf redenen om jezelf een full spectrum infraroodsessie te gunnen.

1. Calorieën verbranden zonder veel moeite

Door de directe warmte zweet je harder in een infrarood sauna dan in een traditionele sauna, omdat de warmte dieper doordringt in het lichaam.

Dit heeft verschillende voordelen. Je lichaam voert gemakkelijker afvalstoffen af en wordt dus gezuiverd. Maar een extra voordeel is dat je calorieën verbrandt zonder veel inspanning te moeten doen. Het produceren van zweet vereist immers ook heel wat energie van je lichaam. Dit zorgt voor een hogere hartslag en een verhoogde stofwisseling, wat kan leiden tot het verbranden van calorieën.

Naast het verbranden van calorieën, kan het zweten in een infraroodsauna ook helpen om het lichaam te ontgiften. Zweet bevat namelijk verschillende afvalstoffen, waaronder zware metalen, die het lichaam kan afvoeren. Dit kan leiden tot een verbeterde algehele gezondheid en welzijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel het zweten in een infraroodsauna kan bijdragen aan het verbranden van calorieën en het ontgiften van het lichaam, het niet mag worden beschouwd als een vervanging voor regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet. Het is slechts een aanvullende maatregel die kan helpen bij het behouden van een gezonde levensstijl.

2. Infraroodstralen helpen tegen spierpijn

Door de warmte gaat de bloeddoorstroming in je lichaam vlotter. Dat heeft genezende, positieve effecten op verschillende kwaaltjes. Spier- en gewrichtspijnen zullen sneller verdwijnen. Dit komt doordat de warmte ervoor zorgt dat de bloedvaten in het lichaam verwijden, waardoor er meer bloed kan stromen. Dit kan op zijn beurt leiden tot een verhoogde zuurstof- en voedingsstoffen toevoer naar de weefsels en organen in het lichaam.

Een verbeterde bloeddoorstroming kan verschillende voordelen hebben voor de gezondheid, zoals het verminderen van spier- en gewrichtspijn. De warmte kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versnellen van het genezingsproces van verschillende kwaaltjes en blessures.

Bovendien kan de warmte van een infraroodsauna ook helpen bij het verminderen van stress en angst. Dit komt doordat de warmte zorgt voor een ontspannen gevoel in het lichaam, wat kan bijdragen aan een verbeterde gemoedstoestand.

3. Hoofdpijn en stress verminderen

Als je erg gestresseerd bent, kan een sessie in de infrarood sauna een verademing zijn. Stress kan een negatief effect hebben op het lichaam en de geest. Een sessie in de infraroodsauna kan helpen bij het verminderen van stress en angst. De warmte van de sauna kan een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel, waardoor de geest meer tot rust komt en stresssymptomen zoals hoofdpijn, spierspanning en angst verminderen. Ook eventuele symptomen van stress, zoals hoofdpijn of gespannen spieren, verdwijnen sneller. Door het algemene effect dat je ervaart, kan je heerlijke ontspannen en komt je geest meer tot rust.

Bovendien kan een sessie in de infrarood sauna ook zorgen voor een betere nachtrust. Door de ontspanning die je ervaart, kan je gemakkelijker in slaap vallen en slaap je vaak dieper. Een goede nachtrust is essentieel voor het behouden van een gezonde levensstijl en het verminderen van stress.

Naast het verminderen van stress, kan een infraroodsauna ook helpen bij het verlichten van pijn en stijfheid in het lichaam. De warmte van de sauna kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van ontstekingen, wat kan bijdragen aan een verbeterde mobiliteit en flexibiliteit.

4. Genezend effect op ziektes

De voorgaande punten tonen al aan dat infraroodstraling in het algemeen een helend effect heeft op het lichaam. Mensen die lijden aan artritis, reumatische aandoeningen en bepaalde spierziektes zoals fibromyalgie zijn vaak gebaat bij de therapeutische werking van infraroodtherapie. Een infraroodlamp gebruiken kan een effectieve manier zijn om de symptomen van verschillende aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie te verminderen.

Infraroodtherapie kan ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie in het lichaam, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een snellere genezing van blessures en aandoeningen. De warmte van de infrarood lamp kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in de gewrichten en spieren, waardoor de mobiliteit verbetert en de algehele kwaliteit van leven toeneemt. De straling vermindert de pijn en maakt de spieren minder stram.

5. Infraroodsauna versoepelt de spieren

Je lichaam komt tot rust in een infrarood sauna. Door de stralingswarmte ontspannen je spieren gemakkelijk. Infraroodsauna's worden door sporters ook wel gebruikt om zich op te warmen voor een activiteit. 15 minuten zijn soms al genoeg. Doordat het de spieren en gewrichten versoepelt, verkleint de kans op blessures.

Naast het gebruik van infraroodsauna's voor het opwarmen van de spieren, zijn er nog meer voordelen die deze sauna's kunnen bieden aan sporters. Infraroodsauna's kunnen namelijk ook helpen bij het herstel van de spieren na een intensieve training of wedstrijd. Door de warmte en de infraroodstraling worden afvalstoffen in de spieren afgevoerd, waardoor spierpijn en stijfheid kunnen worden verminderd. Dit kan bijdragen aan een sneller herstel van de spieren, waardoor sporters sneller weer kunnen presteren op hun hoogste niveau.

Daarnaast kan het gebruik van infraroodsauna's bijdragen aan het verhogen van de weerstand van het lichaam. Door de warmte en de infraroodstraling wordt het immuunsysteem gestimuleerd, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties en ziektes af te weren. Dit kan vooral voor sporters van belang zijn, omdat zij tijdens intensieve trainingen en wedstrijden meer kans hebben op infecties en ziektes.

 

Bovendien kan je een infrarood cabine gemakkelijk bij je thuis installeren. Infraroodsauna's zijn er in verschillende soorten en maten, van kleine draagbare cabines tot grote, op maat gemaakte units die geschikt zijn voor meerdere personen. Je hebt ze in verschillende formaten, ze verbruiken relatief weinig stroom en je kan de infraroodlampen gewoon op een stopcontact aansluiten.

Wil je meer informatie over infraroodcabines of een infrarood sauna kopen? Contacteer ons of bezoek onze showroom.

Klaar voor een infraroodsauna? Vraag ons advies en prijzen

Overweeg je een infraroodcabine te plaatsen, en wil je weten welke cabine en panelen voor jou ideaal zijn? Of wil jij je sauna uitrusten met extra infraroodpanelen? Laat ons met je meedenken. We geven je vrijblijvend advies en een budget op maat. Kom naar onze showroom of stel hier je vraag.