De sauna heeft een positief effect op je bloeddruk

1 juli 2020 - Sauna

Wat is het effect van een saunabezoek op je bloeddruk?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat regelmatig saunabezoek een positieve invloed heeft op je bloeddruk. Met een regelmatig bezoek aan de sauna train je immers je vaatspieren en zorg je voor een betere doorbloeding. In deze blog gaan we dieper in op het effect van een saunabezoek op je bloeddruk.

Wat gebeurt er met je bloeddruk in de sauna?

Tijdens een saunabezoek blijft je bloeddruk meestal gelijk of ze daalt een beetje. Wanneer je op regelmatige basis een saunasessie doet, verbetert de elasticiteit van je slagaders en verlaagt je bloeddruk.

Sauna en een hoge bloeddruk

Voor mensen met een hoge bloeddruk is het zeker interessant om regelmatig gebruik te maken van de sauna. Op die manier stabiliseer je je bloeddruk. Bij het afkoelen moet je wel extra waakzaam zijn. Door de plotse koude vernauwen je bloedvaatjes, waardoor je bloeddruk weer gaat stijgen. Spring daarom niet meteen na je saunabezoek onder een koude douche, maar kies voor lauw water. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende tijd tussen twee saunasessies te laten.

Sauna en een lage bloeddruk

Mensen met een lage bloeddruk kunnen perfect genieten van een saunabeurt, maar moeten wel een beetje waakzaam zijn. Door de warmte in de sauna verwijden de bloedvaatjes zich, waardoor er dus een lichte daling van de bloeddruk gebeurt. Daarom blijf je met een lage bloeddruk het beste op de onderste saunabank zitten en laat je je saunasessie best niet te lang duren. Daarnaast is het een goed idee om voor je de sauna induikt even met je voeten te bewegen om de doorbloeding te stimuleren.

Advies voor je saunabeurt bij hart- en vaatziekten

Een saunabezoek kan dus zeker een positief effect hebben op mensen met hart- en vaatziekten. Hou wel rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Maak vooraf altijd gebruik van het warmte voetbad
  • Zorg voor een goede afkoeling, die niet al te drastisch is. Spring niet meteen in koud water, maar kies voor en lauwe douche.
  • Rust lang genoeg uit tussen de verschillende saunarondes
  • Wees rustig en ontspannen

Wat als je medicatie neemt?

Wanneer je medicatie neemt voor je bloeddruk, raadpleeg dan eerst je behandelende arts vooraleer je in de sauna duikt. Hij kent je situatie het beste en kan een goede inschatting maken van het effect van een saunabezoek op je bloeddruk of hart.

Je eigen sauna, altijd genieten van de voordelen

Ben je overtuigd van de lichamelijke voordelen van een regelmatig saunagebruik? Geniet dan wanneer maar wilt van een saunasessie en plaats in privésauna bij je thuis. Kom langs in onze showroom en ontdek de mogelijkheden.

Je eigen privésauna? Ontdek de mogelijkheden

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES