De sauna: het leukste middel tegen een verkoudheid

1 november 2022 - Sauna

Een volwassene heeft gemiddeld twee tot drie keer per jaar een verkoudheid. Iedereen wil die vervelende periodes van snotteren en hoesten liefst zo snel mogelijk achter zich laten. Gelukkig zijn er aangename manieren om ziekte te bestrijden. Regelmatig in de sauna of het stoombad gaan, heeft zowel een preventieve als een genezende werking.

Voorkomen is beter dan genezen

Mensen die regelmatig naar de sauna gaan, lopen minder kans om verkouden te worden dan anderen. De reden hiervoor is dat je door de wisselingen tussen extreme warmte en koude je immuunsysteem versterkt. Je lichaam is daardoor minder vatbaar door de koude van de buitenlucht. De sauna is dus in de eerste plaats een preventief middel tegen verkoudheden. Een regelmatig saunabezoek heeft bovendien een positief effect op hart en bloedvaten. Onlangs nog bleek uit een Amerikaanse studie dat het risico op sterven maar liefst 24% lager ligt bij mensen die twee of drie keer per week naar de sauna gaan.

Bestrijd virussen met warmte

Doordat de omgevingstemperatuur in de sauna zo hoog ligt, stijgt je lichaamstemperatuur. Dat is een goede manier om te vechten tegen virussen. Als de temperatuur hoger wordt dan 37 graden, hebben die het immers moeilijker om te overleven. Let wel op: als je al koorts hebt, is het niet zo’n goed idee om in de sauna te gaan. Je lichaamstemperatuur nog verder opdrijven is dan nadelig omdat de overbodige temperatuur moeilijker uit je lichaam weggaat.

Koude buitenlucht na sauna?

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is het gezond om na een saunasessie even in de koude buitenlucht rond te lopen. Doordat je lichaam enkele graden is opgewarmd, heeft het een buffer opgebouwd tegen de koude. Als je dus genoeg tijd in de sauna doorbrengt (ongeveer 10 minuten) kan je daarna gerust een paar minuten in de koude lopen.

Stoombad maakt neus en ademhaling vrij

Niet alleen de sauna, maar ook het stoombad is heel weldadig tegen verkoudheden. Niet alleen preventief, maar ook als je al ziek bent. De warme stoom heeft een rustgevende werking op de luchtwegen. Het ideale middel om de luchtwegen vrij te maken, is essentiële olie van eucalyptus toevoegen aan het stoombad.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES