Dit is waarom een koude douche bij de sauna hoort

11 juni 2020 - Sauna

Heb jij ook altijd gehoord dat een koude douche na de sauna een must is? Je ziet het ook in wellnesscentra, sportclubs en hotels: waar een sauna is, is altijd een dompelton, trekemmer of douche met koud water aanwezig. Maar hoe komt het nu dat een koude douche na de sauna zo gezond is? Je leest het hier.

Bekijk ons aanbod binnensauna's

1. Doorstroming van het bloed

De temperatuurwisseling van de hete sauna naar het koude water zorgt ervoor dat het bloed sneller doorstroomt. Dit komt doordat de bloetvaten getraind worden. De hitte zorgt ervoor dat je gaat zweten, waarbij de bloedvaten zich verwijden. Wanneer je daarna een koude douche neemt, vernauwen ze opnieuw.

2. Koude douche na sauna maakt lichaam weerbaar

Neem je regelmatig een koude douche na je saunasessie, dan is je lichaam beter bestand tegen kwaaltjes zoals verkoudheden. Dat is een gevolg van het vorige punt: je hele lichaam heeft een betere doorbloeding, waardoor het sterker en weerbaarder is.

3. Stopt het zweten

In de sauna gaan door de warmte je poriën openstaan. Als je daarna niet voldoende afkoelt, blijven ze openstaan. Je voelt dan dat je zelfs nog een tijdje na de saunasessie blijft zweten. De koude douche kan er dan voor zorgen dat je voldoende afkoelt, zodat je poriën zich weer sluiten. Hierna kan je je gemakkelijk aankleden zonder dat je je nog plakkerig of zweterig voelt.

4. Zalig gevoel

Gevoel is altijd subjectief, en niet iedereen houdt van koud water. Maar na de sauna loont het toch écht de moeite om het te proberen. Als je lichaam sterk is opgewarmd in de sauna, is een koude douche erg deugddoend, zowel voor de huid als voor het hele lichaam.

5. Hoe afkoelen?

De beste manier om na de sauna weer af te koelen, is door eerst buitenlucht in te ademen en daarna een koude douche te nemen. De beste volgorde om je lichaam af te koelen? Begin met de benen, ga daarna naar de armen, rug en borst, en eindig bij je hoofd.

6. Douche, ton of emmer?

Er zijn nog andere manieren om je lichaam snel af te koelen dan met een douche. In een dompelton koel je in een mum van tijd af, en het staat bovendien heel mooi in dezelfde ruimte als een sauna. Ook een trekemmer gevuld met koud water heeft een bijzonder snel effect. Wil je je voeten eerst afkoelen, dan kan je een apart voetbad voorzien.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES