Is het niet gevaarlijk om hete lucht in te ademen?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

Wanneer wij koude of warme lucht inademen wordt die altijd in het bovenste deel van de luchtwegen bevochtigd en qua temperatuur in overeenstemming gebracht met onze eigen lichaamswarmte. Tijdens het verblijf in de saunacabine wordt de hete lucht va 80-90°C, die wij inademen, door het slijmvlies van de mond-, neus- en keelholten afgekoeld tot de normale lichaamstemperatuur.

Om dit mogelijk te maken wordt het slijmvlies tijdelijk van circa 7x zoveel bloed voorzien als onder normale omstandigheden. Men heeft in verband hiermee de volgende feiten vastgesteld. Het bloed dat vanuit het keelslijmvlies in de richting van ons hart terugstroomt, voert een belangrijke hoeveelheid warmte af naar het binnenste van ons lichaam; tijdens het verblijf in de cabine is de temperatuur in de longen minimaal 1-2°C hoger dan normaal.

Door deze temperatuursstijgingen neemt het vermogen om zuurstof in het bloed te binden af. Een andere reden waarom er toch al minder zuurstof kan worden opgenomen is het ijler worden van de lucht, die bij temperaturen van 60-80 °C aanzienlijk is uitgezet en daarom per m3 ook minder zuurstof gaat bevatten.

Vandaar deze 2 belangrijke richtlijnen voor saunabaders: geen lichamelijke inspanning in combinatie met de sauna, want daardoor ontstaat een grotere behoefte aan zuurstof. Zoek na het verlaten van de cabine altijd direct het luchtbad op, omdat daar de luchtwegen het snelst gekoeld worden en het zuurstofgehalte in het bloed zich het vlotst weer kan herstellen.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES