Het onderhoud van je sauna? Zo pak je het aan

1 juli 2020 - Sauna

Heb je al nagedacht over het onderhoud van je sauna? Dit is namelijk belangrijk voor de hygiëne, maar ook voor de levensduur van je saunacabine. We geven je alvast enkele handige tips en tricks.

Wanneer een sauna gebruikt wordt, wordt er namelijk stoom verspreid door water over de hete saunastenen te gieten. Bovendien transpireer je zelf in de saunacabine. Daarom bescherm je de saunabanken best tegen vocht.

1. Gebruik een handdoek bij elke saunagang

Een basisregel die altijd geldt: om de hygiëne in je cabine te verzekeren, gebruik je een handdoek telkens je in de sauna gaat. Die neemt het transpiratievocht op en beschermt dus mee de saunabank.

2. Gebruik vers water bij elke saunagang

De sauna emmer moet altijd vers water bevatten. Laat de emmer dus niet halfvol staan tot de volgende saunabeurt. Zo vermijd je schimmels. Bovendien zorgt het opgieten met vers water tijdens je saunasessie voor het beste resultaat. 

3. Laat de deur op een kier staan na je saunabeurt

Wanneer je saunabeurt is afgelopen, laat je de deur op een kier staan. Zo kan je sauna afkoelen en ventileren. Daarnaast vermijd je een muffe geur bij je volgende saunabeurt

4. Bescherm de saunabanken

Wanneer een sauna gebruikt wordt, wordt er namelijk stoom verspreid door water over de hete saunastenen te gieten. Bovendien transpireer je zelf in de saunacabine. Daarom bescherm je de saunabanken best tegen vocht.

De beschermende bankolie van Tylö zorgt ervoor dat het houtoppervlak van de saunabanken water- en vuilafstotend blijft. Bovendien blijft het hout er gezond uitzien en blijft het zijn natuurlijke kleur behouden. Ook de rugsteunen van de sauna kan je met dit product beschermen. Let wel, deze olie is niet geschikt voor de binnenwanden en het plafond.

Het licht opschuren van je saunabanken mag bij moeilijk verwijdbare vlekken. Hiervoor gebruik je een fijn schuur- of slispapier.

5. Desinfecteer regelmatig je saunabanken

Als ze goed onderhouden worden, zijn de saunabanken heel gemakkelijk schoon te houden. Je hoeft ze dan alleen met een doekje en wat water schoon te maken.

Doe regelmatig een desinfecterend product bij het water om de banken en rugsteunen een grondige schoonmaakbeurt te geven. Let er wel op dat de schoonmaakproducten geen bleekmiddelen bevatten. In ons aanbod vind je bovendien een product dat speciaal is ontworpen voor het onderhoud van je sauna.

6. Houd de vloer proper

De muren en het plafond van je saunacabine hoef je niet te behandelen met olie. Om een frisse geur in de cabine te behouden, kan je wel af en toe de vloer schrobben met een mild desinfecterend middel. Hierbij volstaat het om een dweil te gebruiken.

7. Vervang de saunastenen elke twee jaar

Voor de optimale werking van je saunakachel moet je elke twee jaar de saunastenen vervangen. Als je dat niet doet, blijft er meer gruis achter in de kachel en vormen de stenen één geheel. Hierdoor verloopt de ventilatie tussen de stenen niet meer vlot.

Daarnaast nemend de stenen in de loop der tijd minder de warmte op. Daardoor bestaat de kans dat het water niet verdampt, maar langs de stenen druipt en hierdoor de warmte elementen van de kachel bereiken en schade veroorzaakt.

8. Combi-kachel? Ontkalk de stoomgenerator

Als je een combi-saunakachel hebt, is er tevens een stoomgenerator aanwezig. Die ontkalk je het best om de twintig stoombeurten.

Het onderhoud van een buitensauna

Heb je een buitensauna? Dan is het uiteraard belangrijk om ook voldoende aandacht te besteden aan het houtwerk. Hierbij is het belangrijk om enkel de buitenkant te oliën en nooit houtverf te gebruiken. Dit komt omdat het hout een ademende werking heeft, waardoor het vocht van binnen in de sauna naar buiten wordt gevoerd. Wanneer je een verflaag zou gebruiken, verliest het hout deze functie en zal het beginnen te vervormen.

De binnenkant van je buitensauna behandel je op dezelfde manier als dat van een binnensauna.

Wil je meer informatie over het onderhoud van je sauna? Contacteer Abisco of kom langs in onze toonzaal.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES