Infraroodcabine: 10 tips om optimaal te genieten

12 april 2023 - Infrarood

Een infraroodcabine is een perfecte oplossing voor het verlichten van spierpijn en het verminderen van stress. In dit artikel bieden we je uitgebreide informatie en tips voor het optimaal gebruik van een infraroodcabine, zodat je volop kunt profiteren van de voordelen.

Bekijk ons aanbod infraroodcabines

1. Drink voldoende water

Voordat je in de infraroodsauna gaat, moet je goed drinken. Tijdens de sessie worden er door het zweten veel afvalstoffen afgevoerd. Om je vochtpeil niet te erg te doen zakken, drink je best genoeg water te drinken. Ook met vers fruitsap kan je je lichaam gehydrateerd houden.

2. Laat de cabine 15 minuten opwarmen

Schakel de infraroodstralers in ongeveer 15 minuten voordat je de cabine wilt betreden. Op die manier zal de cabine voldoende zijn opgewarmd wanneer je erin stapt. De ideale temperatuur om in de infraroodcabine plaats te nemen is tussen de 35 en 40 graden Celsius. Gedurende de sessie kan de temperatuur oplopen tot 60 à 65 graden. Bij infrarood is het vooral de warmtestraling die van belang is, niet de exacte temperatuur.

3. Ga naakt in de infraroodsauna

Infraroodstraling geeft minder omgevingswarmte, maar dringt diep door tot in de pijnlijke spieren. Het dragen van badkleding kan dit effect (gedeeltelijk) blokkeren door de laag stof. Bovendien is het, net als in een traditionele Finse sauna, hygiënischer om naakt in de infraroodsauna te gaan. Door op een handdoek te gaan zitten, vermijd je transpiratie in de saunabanken dringt.

4. Ontspan en adem diep

Tijdens je sessie in de infraroodcabine, probeer jezelf te ontspannen en diep in en uit te ademen. Diepe ademhaling helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en versterkt het heerlijk ontspannen effect van de infraroodstraling op je spieren en geest.

5. Gebruik etherische oliën

Om je ervaring in de infraroodcabine nog aangenamer te maken, kun je etherische oliën gebruiken. Voeg enkele druppels van je favoriete olie (bijvoorbeeld lavendel, eucalyptus of sinaasappel) toe aan een schaaltje water en plaats dit in de cabine. De warmte zal de geur verspreiden, wat bijdraagt aan een ontspannen sfeer en je algehele welzijn bevordert.

Bekijk ons aanbod etherische oliën 

6. Luister naar rustgevende muziek

Om je geest volledig tot rust te laten komen tijdens je infraroodcabine sessie, kun je rustgevende muziek afspelen. Instrumentale muziek, natuurgeluiden of meditatieve muziek kunnen je helpen om volledig te ontspannen en je sessie nog aangenamer te maken. Zorg ervoor dat je een veilige manier kiest om muziek af te spelen in de infrarood cabine, zoals een draadloze speaker buiten de cabine of een ingebouwd audiosysteem dat speciaal is ontworpen voor gebruik in infraroodcabines.

7. Aanbevolen duur van een sessie

Hoe lang een sessie in de infraroodsauna mag duren, is afhankelijk van het type stralers. Als je IR-A-stralers (ook full spectrum of korte golf genoemd) in je cabine hebt, is de aanbevolen tijd maximaal 15 minuten. IR-B/C-stralen (middellange en lange golven) zijn minder diepgaand. Je kan er dus ook langere sessies in houden, tot 60 minuten.

De aanbevolen duur van een infraroodcabine sessie hangt af van het type stralers dat in de cabine aanwezig is. Als je cabine is uitgerust met IR-A-stralers (ook wel full spectrum of korte golf genoemd), wordt een maximale sessieduur van 15 minuten aangeraden. IR-B of IR-C-stralen (middellange en lange golf) dringen minder diep door, waardoor je langere sessies kunt houden, tot wel 60 minuten.

8. Hoe vaak mag je een infraroodlamp gebruiken?

De frequentie van het gebruik van een infraroodlamp hangt af van je persoonlijke behoeften en de aandoening waarvoor je verlichting zoekt. Over het algemeen is het veilig om een infraroodlamp dagelijks te gebruiken, zolang je de aanbevolen tijdsduur en afstand tot de lamp in acht neemt. Echter, als je huid gevoelig is of als je bepaalde medische aandoeningen hebt, is het raadzaam om eerst met een arts te overleggen voordat je een infraroodlamp regelmatig gebruikt.

9. Hoe lang mag je onder een infraroodlamp zitten?

De aanbevolen duur van een sessie onder een infraroodlamp varieert afhankelijk van de intensiteit van de soorten infraroodstralers en de afstand tussen jou en de lamp. Over het algemeen wordt een sessieduur van 10 tot 20 minuten aangeraden, met een afstand van 15 centimeter tussen jou en de infraroodlamp. Het is belangrijk om je huid goed in de gaten te houden tijdens de behandeling en de sessie te stoppen als je huid te warm aanvoelt of rood wordt. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van de specifieke infraroodlamp die je gebruikt en volg de aanbevelingen van de fabrikant. Indien nodig, overleg met een arts over de meest geschikte tijdsduur en frequentie voor jouw situatie.

10. Reinigen en ontsmetten van de infraroodcabine

Zoals hierboven gezegd, gebruik je best altijd een handdoek als je op de saunabanken plaatsneemt. Dat verkleint de kans dat er bacteriën in de banken dringen. Toch is het best om de sauna regelmatig schoon te maken. Er zijn speciale onderhoudsproducten op de markt om de materialen in je infrarood cabine te onderhouden. Je ontsmet het hout best regelmatig met een desinfecterend middel. Om de banken langdurig te beschermen tegen vuil, is een bankolie aangewezen.

Een infraroodsauna bij je thuis? Abisco heeft een uitgebreid gamma cabines, stralers en onderhoudsproducten. Bezoek onze infraroodcabines in de showroom of bekijk het aanbod op de website.

infrarood op maat

Infraroodcabine op maat? Vraag ons advies en prijzen

Je eigen infraroodsauna op maat laten designen? Onze experts denken met je mee. We stellen je de infraroodcabine- en panelen voor - met de stralingswarmte die jij het prettigst vindt. Meer weten? We geven je vrijblijvend advies en prijs op maat.