Infraroodcabine: alles over de voordelen voor de gezondheid

11 juni 2020 - Infrarood

Iedereen weet dat warmte helende eigenschappen heeft. In het verleden werden warmtetherapieën gebruikt om vele ziekten te behandelen. Infraroodstraling is ook een vorm van warmtetherapie. Maar hoe werkt het precies? Een paar woorden van uitleg.

1. Verlicht chronische pijn

Tijdens een infraroodsessie verwijden de bloedvaten zich enigszins. Zuurstofrijk bloed wordt dan naar beschadigde vaten en gespannen spieren gestuurd, wat eventuele chronische pijn verlicht. De verbeterde doorbloeding en de lichte verhoging van de lichaamstemperatuur zorgen voor een gevoel van ontspanning en verlichten de pijn.

2. Aanbevolen door fysiotherapeuten

Fysiotherapeuten, osteopaten en reumatologen erkennen allemaal de heilzame eigenschappen van infrarood. Velen van hen raden hun patiënten regelmatig aan naar een infraroodcabine te gaan om hun pijn te verlichten en hun symptomen onder controle te houden.

3. Welke ziekten worden beïnvloed?

Bij regelmatig gebruik van een infraroodcabine melden specialisten een positief effect op de gevolgen van spier- en gewrichtsziekten zoals artrose, reuma, reumatoïde artritis en fibromyalgie. Huidproblemen zoals eczeem en cellulitis lijken aanzienlijk te verbeteren met infrarood.

4. Het verschil tussen een traditionele en een infraroodsauna

Het grote verschil tussen de twee is de manier waarop de warmte op het lichaam wordt overgebracht. In een traditionele sauna wordt de lucht in de sauna door middel van een klein kacheltje verwarmd tot meer dan 80°C. Ons lichaam warmt op via de hete lucht en begint te zweten.

In een infraroodsauna is er geen kachel, maar zijn er infraroodstralers die het lichaam omringen. De straling verwarmt de huid onmiddellijk tot 80%, en slechts 20% van de warmte gaat naar de lucht in de cabine. Daarom begin je in een infraroodcabine bij 38°C te zweten, en is de ervaring twee keer zo intens als in een traditionele sauna bij 80°C.

5. Hoe werkt een infraroodsauna precies?

Infraroodstraling stimuleert onze huid en verwarmt deze met minimale diepte. Onze huid bevat miljarden cellen, die tijdens een sessie in een infraroodsauna direct gestimuleerd worden. Ze absorberen de stralen aan het oppervlak en zetten ze om in warmte. Ook de onderhuidse vaten, haarvaten en lymfe warmen op, waardoor de temperatuur van het bloed stijgt en de bloedvaten opengaan.

Het opgewarmde bloed stroomt naar de diepere spieren en organen, zodat je tot in de kern van je lichaam warm aanvoelt. Dit effect geeft je een intens gevoel van ontspanning en verlicht je pijn.

6. Het grote voordeel van de infraroodsauna

De infraroodwarmte wordt via de huid rechtstreeks op het lichaam overgebracht, zodat we op een aangename manier van de diepe warmte genieten, zonder dat we ons verstikt voelen. Dankzij een lichte hyperthermie (temperatuurverhoging) verspreidt de warmte zich via de bloedvaten diep in uw lichaam. Het resultaat? Een gevoel van intense ontspanning en vermindering van pijn.

7. Een infraroodcabine thuis

Wilt u met een gerust hart genieten van een infraroodcabine in uw eigen huis? Bekijk ons uitgebreide assortiment op onze website of kom een kijkje nemen in onze showroom.

Klaar voor een infraroodsauna? Vraag ons advies en prijzen

Overweeg je een infraroodcabine te plaatsen, en wil je weten welke cabine en panelen voor jou ideaal zijn? Of wil jij je sauna uitrusten met extra infraroodpanelen? Laat ons met je meedenken. We geven je vrijblijvend advies en een budget op maat. Kom naar onze showroom of stel hier je vraag.