Mag ik met kinderen naar de sauna?

12 juni 2020 - Sauna

Ga jij zo graag in de sauna dat je liefst nog heel je gezin zou meenemen? Dat kan. Het is zelfs, net als bij volwassenen, gezond voor kinderen. Vanaf wanneer en hoe kinderen veilig mee kunnen saunabaden? Dat lees je hier.

Sauna is voor alle leeftijden, ook ouderen en kinderen
Mag ik met kinderen naar de sauna

Vanaf welke leeftijd?

Op het Finse platteland, waar de sauna deel is van het dagelijkse leven, worden zelfs de allerkleinsten al meegenomen naar de sauna. In het algemeen kunnen we stellen dat de sauna veilig is voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar. Kleine baby’s kunnen immers nog niet zelf hun lichaamstemperatuur regelen.

Sauna gezond voor kinderen

Net als bij volwassenen heeft de sauna ook bij kinderen een heilzaam effect. Door regelmatig naar de sauna te gaan, hebben ze meer weerstand tegen ziektes. Een extra voordeel is dat een saunabezoek ontspannend werkt. Kinderen die normaal geen goede slapers zijn, hebben na de sauna vaak een betere nachtrust. Ze slapen sneller in en hebben een diepere slaap.

Je eigen privésauna? Ontdek de mogelijkheden

Andere voordelen

Kinderen zitten de dag van vandaag veel achter schermen: tv, tablet, laptop, smartphone,… Een saunasessie kan helpen om ze daarvan weg te halen en het lichaam ontspanning te bieden. De sauna bevordert tevens de hygiëne en helpt mee om het naakttaboe te doorbreken. Al met al zijn er dus voldoende redenen om juist kinderen en opgroeiende jeugd het plezier van regelmatig saunabaden te gunnen.

Temperatuur

Zet de sauna op een lagere temperatuur dan gewoonlijk wanneer je een kind meeneemt. Laat een kind ook niet alleen in de sauna. Blijf bij hem om de tijd in de gaten te houden. Zo ben je ook altijd in de buurt moest hij of zij last krijgen van de warmte. Laat kinderen ook niet op de hoogste bank zitten, waar het warmer is. Ze kunnen ook op grondniveau zitten.

Hoelang in de sauna blijven?

Zoals bij alles geldt ook hier dat het gezond is, zolang het met mate gebeurt. Volg altijd het tempo van je kind. Als hij of zij uit de sauna wil, laat dat dan onmiddellijk toe. De duur van een saunasessie is ondergeschikt, de beleving staat voorop. Begin eventueel met een minuutje gewenning, en bouw de duur zo langzaam op.

Maak het extra leuk

Kinderen zitten niet graag stil. Maak de saunasessie voor hen extra leuk door bijvoorbeeld een speelgoedje mee te nemen, of nog beter: zorg voor een waterspelletje. Een klein waterpistooltje of een koud washandje zijn ideaal om mee te nemen in de sauna.

Wil je meer weten over sauna en alles wat ermee te maken heeft? Je vindt heel wat tips & tricks op onze blog.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES