Mogen kinderen ook van de sauna gebruik maken?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

In Finland werd bij een tweetal wetenschappelijk onderzoeken vastgesteld dat de hitte in de cabine zelfs op de kleinsten onder ons geen enkele nadelige uitwerking heeft. Bij de gelegenheid werden ook pasgeboren zuigelingen en baby’s van nog geen jaar oud tot 15 min. lang aan de saunahitte blootgesteld. Op het Finse platteland is het trouwens altijd al de gewoonte  geweest om ook de allerkleinsten mee te nemen in het saunabad.

Ook bij ons zien wij steeds meer dat kinderen uit alle leeftijdsgroepen aan de sauna mogen deelnemen. In het openbare saunabad stelt men de leeftijd op circa 3 jaar, omdat de kleintjes dan meestal wel zindelijk zijn en zich aan bepaalde gedragsregels en aan het ouderlijk gezag kunnen onderwerpen. De speciale uren voor het familiebaden , maar ook het toenemend aantal privésauna’s hebben het saunabaden meer voor kinderen toegankelijk gemaakt.

Wij stellen altijd weer opnieuw vast dat kinderen graag in de sauna komen , niet in het minst omdat zij er zo lekker met water kunnen knoeien. De afkoelslang, douches en vooral het dompelbad zijn zodanige trekpleisters dat men ervoor dient te waken dat het hierbij niet tot een “onderkoeling” kan komen. Daar staat tegenover dat het spel in het dompelbad de kleintjes zodanig met het water vertrouwd maakt dat zij later ook veel gemakkelijker blijken te leren zwemmen.

Als wij moeten aangeven welke typische sauna-effecten nu juist voor kinderen van belang zijn dan stellen wij vooral het hardingseffect en de verhoging van weerstand tegen infectieziekten voorop. Hoeveel kinderen zijn niet juist op dit gebied erg bevattelijk ?

In bepaalde ontwikkelingsfasen hebben vele kinderen bovendien een gestoorde bloedsomloop die door de oefening van regelmatig saunabaden valt te verbeteren. Veel opgroeiende kinderen ondervinden door het huidige levenspatroon en de overdosering van “muziek” en TV ook moeilijkheden met de regulerende werking van het vegetatieve zenuwstelsel .

En het saunabad kan daarbij helpen met de vegetatieve “omstemming” (met een verhoogde en duurzame activering van de “ontspannings”-zenuwen) en het oefenend effect van een lichte stresswerking. Ten slotte bevordert de sauna ook nog de hygiëne en helpt mee om het naakttaboe te doorbreken. Al met al zijn er dus voldoende redenen om juist kinderen en opgroeiende jeugd het plezier van regelmatig saunabaden te gunnen.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES