In opmars: teergeur in de sauna

11 juni 2020 - Sauna

Een authentieke saunabeleving is pas compleet met een heerlijke, intense geur. Het versterkt het genot van de ontspannen sfeer. Steeds meer bijzondere geuren vinden hun weg naar de sauna. Onder die nieuwkomers is de teergeur voor velen een nog onbekend aroma.

Wat is teer?

Teer is een natuurlijk product dat ontstaat door verhitting van plantaardig materiaal (bv. hout) of steenkool. Die verhitting gebeurt onder uitsluiting van lucht, wat een donkere, stroperige en nogal taaie substantie oplevert. Het heeft een karakteristieke geur. Al naargelang de oorsprong van de teer kan die geur sterk verschillen.

Als product kent teer evenveel oorsprongen als toepassingen. Het meest bekend is teer als aardolieproduct, waarbij het gebruikt wordt als bitumen om onder meer daken waterdicht te maken. De behandeling van hout en terpentijn gebeurt eveneens met teer.

Bestrijding van microben

Wat minder gekend is, is het gebruik van teer als desinfectiemiddel. In dat geval wordt de substantie onttrokken uit dennenhout, waarna het de basis vormt voor een olie. Houtteerolie is een volledig natuurlijk product met toepassingen in de geneeskunde, de zeep- en de rubberindustrie.

De geneeskundige wereld is in het bijzonder geïnteresseerd in teer omdat het in staat is om microben te doden. Meer nog: in de traditionele Finse geneeskunde beschouwt men houtteer als een wondermiddel. Het gebruik is er al meerdere generaties ingeburgerd. Aan de heilzame werking van teer wordt niet getwijfeld. Er is zelfs een Fins spreekwoord dat zegt: ‘Als sauna, wodka en teer niet helpen, is de zieke ten dode opgeschreven.’

Authentieke Finse saunageur

Zoals iedereen weet komt de saunatraditie uit Finland overgewaaid. Het zijn zij die deze wellnessbeleving op de kaart hebben gezet. Wie die ervaring compleet wenst te maken, kan dat mits toevoeging van een authentieke teergeur. Het gaat om een olie op basis van berkenteer, die gewonnen wordt uit berkenbast. Doorwinterde saunaliefhebbers associëren deze geur, omwille van zijn oorsprong, met een vorm van ‘thuiskomen’.

Heilzaam

De aroma’s van berkenteer stimuleren de bloedsomloop en vormen een uitstekend ontstekings– en koortswerend middel. Berkenteer wordt in het bijzonder aangeraden aan mensen die te kampen hebben met reumatische aandoeningen, huidproblemen of nierkwalen. De aroma’s van berkenteer zullen hun klachten verminderen.

Tot voor kort was teergeur (terva) voor sauna’s uitsluitend in Finland te verkrijgen. Sinds kort wordt het ook in beperkte mate bij ons te koop aangeboden. Het wordt verkocht in flesjes van 400 ml. Meer info over dit product vind je hier.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES