Sauna thuis plaatsen: welke voorbereidingen zijn nodig?

12 juni 2020 - Sauna

Het plaatsen van een sauna thuis is geen onmogelijke klus. Toch komt er heel wat bij kijken. Om te vermijden dat je voor onaangename verrassingen komt te staan, tref je best de nodige voorbereidingen.

Je eigen privésauna? Ontdek de mogelijkheden

sauna-tuin-putte
sauna-in-tuin

1. Zorg dat je voldoende ruimte beschikbaar hebt

Het eerste wat je je afvraagt, is waar je de sauna thuis zal installeren. Soms gebeurt het dat mensen een ongebruikte ruimte in hun huis beschikbaar hebben. Die kunnen ze dan verbouwen tot een sauna. Natuurlijk heeft niet iedereen die luxe. Sauna’s worden dan ook het vaakst in de (wat ruimer bemeten) badkamer of tuin geplaatst. Let erop dat je de sauna niet nodeloos groot of hoog maakt, want dat verhoogt het energieverbruik. Stel jezelf daarom de vraag hoeveel personen gebruik zullen maken van de sauna. Lees meer over de keuze van een binnen- of buitensauna.

2. Kies voor de plek die de minste isolatie vraagt

Het is perfect mogelijk om in een tuinhuis een sauna in te richten. Het enige nadeel is de extra isolatie die deze locatie vraagt. Ook durft in dat geval je energierekening in hartje winter oplopen. Als je de mogelijkheid hebt, kies je er beter voor om de sauna in je huis te plaatsen. Weet wel dat ook dan isoleren nog steeds belangrijk is. Anders worden de andere kamers van het huis of de badkamer zelf nodeloos warm en schiet je energiefactuur de hoogte in. Let er wel op dat je de sauna niet direct tegen de muur aanbouwt. Je loopt dan het risico om later vocht- of condensatieproblemen te krijgen.

3. De nabijheid van een bad of douche is geen must

Een onderdeel van het saunaritueel is de koude douche of het koude bad dat je na afloop neemt. Het voelt ontspannend aan en stopt meteen het zweten. Ook bevordert het je bloedsomloop en weerstand. Om die reden is de badkamer de uitgelezen plek om een saunacabine te plaatsen. Kies je voor een andere locatie – bijvoorbeeld een ongebruikte ruimte in je woning – dan kan je nog steeds zorgen voor een bad of douche vlak bij de sauna.

4. Denk bij de installatie aan voldoende stroomtoevoer

De aanwezigheid van voldoende voltage is belangrijk, want dat bepaalt het vermogen dat de kachel kan hebben. Het is handig wanneer je de sauna in de badkamer kan integreren. Het zorgt er immers voor dat je makkelijk kan aansluiten op de bestaande zogenaamd ‘natte stroomgroep’, of het elektrisch circuit dat beveiligd is tegen kortsluiting door vocht. Voor een eenpersoonssauna – die doorgaans niet groter is dan 1,20m x 1,50m – volstaat een gewoon stopcontact. Uiteraard is het ook mogelijk om een ruimere cabine te installeren. In dat geval wordt de stroomtoevoer anders aangepakt en zal gewerkt worden met een rechtstreekse kabel naar de elektriciteitskast.

5. Gebruik de juiste materialen

Wanneer je overweegt om pas later een sauna te plaatsen, hou je daar best nu al rekening mee bij de keuze van de vloer. Die moet namelijk makkelijk in onderhoud zijn. Omdat bij een elektrische kachel de ondergrond niet warmer wordt dan twintig graden, is het niet noodzakelijk om bij de keuze van het materiaal rekening te houden met temperatuurschommelingen. Een sauna thuis kan dus op nagenoeg elk type vloerbedekking geplaatst worden, van steen tot parket. Tapijten worden weliswaar afgeraden.

6. Extra ventilatie is niet nodig

In tegenstelling tot wat weleens gedacht wordt, is het niet nodig om bij de installatie van een sauna voor bijkomende ventilatie te zorgen. De luchtcirculatie in de cabine gebeurt namelijk op natuurlijke wijze binnenskamers. Het gaat om een gesloten proces waarbij de kachel de lucht die ze opneemt in de basisruimte diagonaal weer afgeeft. Bijkomende ventilatie zou in die context zelfs nadelig zijn. De koude lucht die zo de cabine binnenkomt, zou immers op de kachel vallen en het wellnessritueel ontregelen. Bij Abisco vind je zowel traditionele Finse sauna’s als infraroodsauna’s. Bekijk onze realisaties of kom eens kijken in onze toonzaal.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES