Thuis een sauna installeren: welke voorbereidingen zijn nodig?

12 juni 2020 - Sauna

Het installeren van een sauna is geen onoverkomelijke taak, maar er zijn een aantal zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Het is belangrijk de nodige voorbereidende maatregelen te nemen om onaangename verrassingen te voorkomen.

sauna-tuin-putte
sauna-in-tuin

1. Zorg voor voldoende ruimte

De eerste vraag die u zich moet stellen is waar u uw sauna gaat plaatsen. Sommige mensen hebben ongebruikte ruimte in hun huis die ze kunnen gebruiken voor een sauna. Maar niet iedereen heeft deze luxe natuurlijk. Meestal worden sauna's in de (grotere) badkamer of in de tuin geplaatst. Zorg ervoor dat de sauna niet onnodig te groot of te hoog is, want dat verhoogt het energieverbruik. De tweede vraag die je daarom moet stellen is hoeveel mensen de sauna daadwerkelijk zullen gebruiken. Lees meer over het kiezen van een binnen- of buitensauna.

2. Kies de plek met de minste isolatie

Een sauna kan worden geïnstalleerd in een tuinhuis. Het enige nadeel is de extra isolatie die deze locatie vereist en de hogere energierekening in het holst van de winter. Als je de mogelijkheid hebt, is het beter om je sauna in huis te installeren. Maar u moet weten dat isolatie ook hier belangrijk is. Anders worden de andere kamers in huis of de badkamer onnodig warm en stijgen uw energiekosten navenant. Zorg er ook voor dat u de sauna niet direct tegen een muur installeert, anders krijgt u problemen met vocht en condensatie.

3. Een bad of douche direct ernaast is geen must

Een koude douche of bad na de saunasessie maakt deel uit van het ritueel. Het doel is het zweten te stoppen; bovendien werkt de snelle afkoeling ontspannend. Het stimuleert ook de bloedsomloop en het immuunsysteem. Daarom is de badkamer de ideale plaats om de sauna te installeren. Als je een andere plek kiest, bijvoorbeeld een ongebruikte kamer, kun je gemakkelijk de badkamer in om een douche of bad te nemen.

4. Vergeet niet over voldoende elektrische spanning

Voldoende spanning is een belangrijk punt, want het bepaalt het mogelijke vermogen van de kachel. Het is praktisch om uw sauna in de badkamer te integreren: u kunt gemakkelijk toegang krijgen tot het bestaande aparte "natte ruimte" circuit of een circuit dat beschermd is tegen kortsluiting door vocht. Een normaal stopcontact is voldoende voor éénpersoonssauna's met een gemiddelde afmeting van niet meer dan 1,20 m x 1,50 m. U kunt natuurlijk een grotere cabine installeren als de ruimte het toelaat. In dat geval wordt de elektrische spanning anders aangepast en zult u moeten werken met een kabel die rechtstreeks op de elektriciteitskast is aangesloten.

5. Gebruik de juiste materialen

Als u overweegt op een later tijdstip een sauna te installeren, kunt u daar het beste vanaf het begin rekening mee houden bij de keuze van het vloermateriaal. Het moet gemakkelijk te onderhouden zijn. Aangezien een elektrische kachel de vloer niet meer dan twintig graden verwarmt, hoeft u bij de keuze van het materiaal geen rekening te houden met temperatuurschommelingen. Een sauna kan op praktisch elk type vloer worden geplaatst, van tegels tot parket. Tapijt wordt afgeraden.

6. Geen extra ventilatie nodig

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen extra ventilatie nodig bij de installatie van een sauna. De lucht in de cabine circuleert op natuurlijke wijze. Dit is een gesloten proces waarbij de kachel lucht aanzuigt en diagonaal in de ruimte verdeelt. Extra ventilatie zou in dit verband niet eens gunstig zijn. De koude lucht die de cabine binnenkomt, zou op de kachel vallen en het wellness-ritueel verstoren.

Bij Abisco vindt u traditionele Finse sauna's en infrarood sauna's. Bekijk onze realisaties of kom langs in onze showroom.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES