Waar kan het saunabaden verder nog mee worden gecombineerd?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

Terwijl in Finland, waar de lichaamsreiniging nog altijd het hoofddoel van de sauna is, de “wasvrouwen” (oudere dames die de saunabezoekers van top tot teen afboenen) het belangrijkste personeelsbestand van de openbare saunabaden vormen, zijn in onze sauna’s de meeste medewerkers hier o.a. ook als masseur of masseuse werkzaam.

De met de hand uitgevoerde massage als een vorm van lichaamsverzorging  vindt juist via de openbare saunabaden steeds meer opgang. In speciale klinieken , sanatoria en praktijken voor fysiotechniek wordt de massage uitsluitend als een therapeutisch hulpmiddel aangewend. Topsporters gebruiken de massage ook als middel voor het losmaken van hun spieren, het verbeteren van hun conditie en voor de behandeling van blessures.

Maar een steeds groter aantal (gezonde) saunabezoekers leert de massage ook waarderen als een bijzondere manier van lichaamsverzorging waarbij de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en meer afvalstoffen uit de weefsels kunnen worden verwijderd.

Juist die combinatie met het saunabaden geeft aan de massage een groter effect . Het masseren van de tevoren in de warmte reeds ontspannen spierweefsels geeft een grotere dieptewerking. Er kunnen zo meer afvalstoffen met het weefselvocht in de bloedbanen worden teruggedreven.

Het transpireren komt tijdens het aansluitende verblijf in de cabine daardoor ook veel beter op gang, zonder dat dit door de eventueel nog op het lichaam achtergebleven resten van de massageolie kan worden afgeremd.

Een andere vorm van massage, die veel opgang heeft gemaakt in de therapie, bij de behandeling van sportblessures en de bestrijding van plaatselijke vetophopingen, is de onderwatermassage . Daarbij moet de te behandelen persoon liggend in een met warm water gevuld bassin plaatsnemen.

De warmte die hierbij vanuit het water in het lichaam doordringt is een essentieel onderdeel van deze behandeling. Maar in combinatie met een saunabad is dit nu juist een storend effect in de ritmische opeenvolging van koude-en warmteprikkels en daarmee afbreuk doet aan de goede werking.

Indien men de sauna en de onderwatermassage toch op één dag en in combinatie met elkaar wil uitvoeren dan kan men het beste met de onderwatermassage beginnen en dan na 15 à 30 minuten rust pas met het saunabaden een aanvang maken. Op dezelfde manier laat zich ook het zwemmen in een verwarmd zwembad met de sauna combineren. Dus eerst zwemmen, dan rusten en vervolgens de thuissauna.

Een tegenwoordig zeer populair geworden huidbehandeling is het “zonnebaden” of voor zover dat in ons klimaat niet meer te verwezenlijken is de ultravioletbestraling, het gebruik van de hoogtezon of het solarium.

De diverse hiervoor in gebruik zijnde toestellen hebben weliswaar verschillende soorten stralers en bestrijken ieder voor zich ook weer een iets ander deel van het spectrum, maar in de praktijk komt het voor alle gebruikers toch uitsluitend neer op de bevordering van de pigmentering van de huid. Men wil graag bruin worden, of, zoals men ook wel ten onrechte meent , er, “gezond” uitzien.

Bij de meeste mensen is het voor de pigmentvorming noodzakelijk om de huid gedurende een bepaalde tijd aan een ultraviolette bestraling bloot te stellen. Er treedt dan een lichte roodverkleuring op die bij overdosering aanleiding kan geven tot verbrandingsverschijnselen . In de zomer kan onze huid een grotere dosis zonlicht verdragen dan in de winter als de bovenste “hoornlaag” wat dunner geworden is . Ook bij het saunabaden worden er echter vele cellen van de hoornlaag afgestoten wat een grotere gevoeligheid voor de bestraling met zich meebrengt.

Een solariumbehandeling , die altijd na afloop van het saunabad moet plaatsvinden behoort dus altijd uiterst zorgvuldig te worden gedoseerd . Medisch gezien is de ultraviolette bestraling , vooral de bestraling die een rode verkleuring moet veroorzaken, niet zo gunstig voor de conditie van de huid.

Men zegt dat de huid er sneller door veroudert, wat ook vastgesteld kan worden aan het verweerde uiterlijk van personen die beroepshalve veel in de zon moeten werken. Reden genoeg om in elk geval een waarschuwend geluid te laten horen tegen iedere vorm van overdrijving bij het gebruik van ultraviolette stralen.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES