Waarom is afkoelen na je saunabezoek zo belangrijk?

25 juli 2020 - Sauna

Zeker in de winterperiode is de sauna een prettige manier om je op te warmen. Als het buiten koud is en er een gure wind waait zijn veel mensen dan ook niet zo gauw geneigd om nadien een koude douche te nemen. Toch is het belangrijk om je lichaam altijd te laten afkoelen. Waarom? Dat lees je hier.

Een koude douche voelt heerlijk ontspannend

Geloof het maar: er voelt niets zo zalig als een verfrissende douche nadat je uit de sauna komt! Je lichaam heeft het aanvankelijk ongelooflijk warm. Je raakt dan ook heerlijk verkwikt doordat het koude water je lichaam ‘blust’ en je temperatuur binnen een paar seconden doet dalen. Aarzel je of je dit wel aangenaam zal vinden? Probeer het dan toch eens. We beloven je dat je er geen spijt van zal krijgen.

Je stopt met zweten

Van een saunabezoek ga je natuurlijk flink zweten. Je poriën komen open te staan en die moeten zich nadien weer sluiten. Anders blijf je immers zweten. Een koude douche is dan dé manier om dat te vermijden. Voel je nadien dat je nog steeds zweet? Dan ben je simpelweg te vroeg vanonder de douche gekomen. Zorg dat je lichaam echt afkoelt voor je onder de douche uit stapt.

De bloedsomloop gaat erop vooruit

Het contrast tussen de hitte in de sauna en het koude water nadien heeft een gunstig effect op je bloedsomloop. Door de grote temperatuurschommelingen worden je vaatspieren getraind. Je bloedvaten verwijden zich namelijk wanneer je temperatuur oploopt wordt en worden opnieuw nauwer als weer afkoelt. Resultaat: vaatspieren getraind!

Het versterkt je weerstand

Doordat je bloedsomloop verbetert gaat ook je weerstand erop vooruit. Het zorgt voor een betere doorbloeding in je organen en de spieren in je lichaam. Daardoor ben je beter gewapend tegen ziektes en andere vervelende kwalen. Hou dat zeker in het achterhoofd!

Afkoelen kan op veel verschillende manieren

Een frisse douche nemen na afloop is slechts een van de manieren waarop je kan afkoelen na een saunasessie. Een dompelton behoort eveneens tot de mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor een trekemmer die gevuld met een flink scheut ijskoud water. Verkoeling verzekerd!

Benieuwd welke optie het best bij jouw voorkeuren of de afmetingen van je saunaruimte past? Contacteer ons dan gerust voor advies op maat.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES