Waarom worden wij in de sauna niet door de hitte bevangen?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

In hete zomers waarbij wij temperaturen van boven de 30°C kunnen meten horen wij altijd weer opnieuw van mensen die door de hitte worden bevangen en dan bewusteloos in elkaar zakken. Maar iets dergelijks blijkt niet voor te komen bij de vele tienduizenden die nu al wekelijks in ons land een sauna bezoeken. Waarin schuilt dan het verschil? Van veel belang is dunkt ons het feit dat wij zonder enig kledingstuk van de sauna gebruik maken.

Niets, behalve de dunne hechtende luchtlaag die ons lichaam omgeeft, verhindert het verdampen van de grote hoeveelheden transpiratievocht en daar wordt een sterk koelend effect mee verkregen. Maar ook deze koeling is ontoereikend om het verder oplopen van de temperaturen in ons lichaam te voorkomen. Dat er desondanks geen collaps optreedt vindt zijn oorzaak in de beperkte tijdsduur (slechts enkele minuten) waarin ons lichaam aan de abnormaal hoge temperaturen en “oververhitting” wordt blootgesteld.

En dan is er nog een reden: Indien een saunabader zich op de juiste manier gedraagt, dus iedere verdere lichamelijk inspanning vermijdt en rustig ontspannen in de saunacabine zit of ligt, treedt er geen extra belasting door spierarbeid op en kan het hele afweerorganisme volledig op het voorkomen van een te hoge lichaamstemperatuur worden gericht.

Wanneer er ooit eens melding gemaakt wordt van het feit dat iemand in de sauna onwel is geworden, dan blijkt er altijd weer sprake te zijn van een abnormaal gebruik van de sauna, dat wij terecht eerder van een misbruik van de sauna kunnen spreken. Wat moeten wij anders denken van een jockey die om gewicht kwijt te raken i.p.v. 10-15 min.ongeveer 2 ½ uur in de cabine bleef zitten, terwijl hij voordien ook nog een aantal medicijnen had ingenomen om overtollig vocht af te drijven.

Het feit dat de man voordien ook al eens een hartinfarct had opgelopen, verklaart bovendien waarom dit wel een geval met dodelijke afloop moest worden.

Ook in Finland zijn er vele saunabaders die maar niet genoeg van de warmte kunnen krijgen en daarom soms wel een uur lang zonder onderbreking in de saunacabine  blijven zitten. Is het dan een wonder dat ook daar wel eens ongelukken gebeuren , dat overigens niet zelden ook weer iets te maken hebben met de daar gesignaleerde gewoonte om in de saunacabine alcoholhoudende dranken te gebruiken.

Laten wij ons daarom maar houden aan de veilige en aanbevolen manier om van de sauna gebruik te maken en daarmee ieder onnodig risico te vermijden.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES