Wat is het effect van een “stoomstoot” of “loyly” ?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

Wanneer de goede ventilatie in een saunacabine ervoor zorgt dat de relatieve vochtigheid van het luchtmengsel zodanig laag blijft dat het uittredende transpiratievocht gemakkelijk kan verdampen, wordt het als een sterke prikkel ondervonden als het koelend effect van deze verdamping plotseling niet meer optreedt.

Dat gebeurt nu zodra iemand wat water op de stenen van de oven giet. Een onzichtbare wolk van waterdamp verspreidt zich dan snel via het plafond door de gehele cabine. Zodra deze vochtigere lucht de “stoomstoot” ons lichaam bereikt, slaan de hierin aanwezige waterdeeltjes op de huid neer en dragen daarmee een extra hoeveelheid warmte op ons lichaam over, waardoor de zweetsecretie op zich ook nog weer eens extra wordt geprikkeld.

Iedere echte saunafan waardeert de werking van deze “stoomstoot” als het hoogtepunt van de warmte-overdracht. Maar er zijn ook mensen die er niet zo goed tegen kunnen en voor hen is het goed te weten dat ook zonder de “stoomstoot” de goede werking van de sauna volledig tot zijn  recht komt.

Een waarschuwing tegen het overdadig gebruik van de stoomstoot, waarbij gelijktijdig meer dan 10-15 gram water per kubieke meter cabine-inhoud in het luchtmengsel wordt gebracht, is hier wel op zijn plaats, omdat daardoor ernstige verbrandingen kunnen optreden en de saunacabine nadien eerst weer volledig “droog” geventileerd moet worden.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES