Welk hout voor jouw sauna?

1 januari 2023 - Sauna

Een sauna is een geweldige manier om te ontspannen, stress te verlichten en je gezondheid te verbeteren. Maar wist je dat de keuze van het hout voor jouw sauna net zo belangrijk is als het ontwerp en de verwarmingselementen?

In dit artikel helpen we je bij het kiezen van het ideale hout voor je sauna, zodat je kunt genieten van een duurzame en comfortabele wellnessruimte. Laten we eens kijken naar welke houtsoorten er zijn, en hun voor- en nadelen.

Waarom is de keuze van het hout zo belangrijk?

Bij het bouwen van een sauna is het belangrijk om het juiste hout te kiezen. Het hout moet namelijk bestand zijn tegen hoge temperaturen, vocht en constante temperatuurschommelingen. Bovendien speelt het hout een grote rol in de algehele uitstraling en sfeer van je sauna.

Hier zijn enkele redenen waarom het kiezen van het juiste hout belangrijk is:

 • Duurzaamheid: Een sauna moet lang meegaan, en dat betekent dat het hout bestand moet zijn tegen slijtage en verval. Het juiste hout zal ervoor zorgen dat je sauna jarenlang meegaat.
 • Warmtegeleiding: Sommige houtsoorten geleiden warmte beter dan andere. Je wilt hout dat niet te warm aanvoelt bij aanraking, maar wel de warmte goed vasthoudt.
 • Uiterlijk: Het uiterlijk van het hout heeft invloed op de esthetiek en sfeer van je sauna. Het kiezen van het juiste hout kan helpen om een rustgevende en ontspannende omgeving te creëren.

Populaire houtsoorten voor sauna's

Er zijn verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor sauna's. Dit zijn enkele van de populairste opties:

 • Noord-Europees Vurenhout
 • Aspenhout
 • Alderhout
 • Thermo-alder
 • Thermo-aspen

Noord-Europees vurenhout

Noord-Europees vurenhout of nordische fichte is een van de meest voorkomende houtsoorten voor sauna's, dankzij de lichte kleur, aangename geur en uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Het hout is zacht en licht, waardoor het gemakkelijk te bewerken is. Echter, het kan gevoelig zijn voor splinters en kan verkleuren na verloop van tijd.

Red Cedar

Red Cedar is een luxueuze keuze die bekend staat om zijn rijke kleur en heerlijke aroma. De houtsoort is afkomstig uit Noord-Amerika. Het Canadees cederhout heeft natuurlijke antimicrobiële eigenschappen en is zeer goed bestand tegen vocht, waardoor het een uitstekende keuze is voor sauna's. Het kan echter duurder zijn dan andere houtsoorten.

Espenhout

Espenhout is een uitstekende keuze voor sauna's vanwege zijn lichte kleur, zachte textuur en minimale warmtegeleiding. Het hout is zeer goed bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen, waardoor het lang meegaat zonder te vervormen of te rotten. Bovendien heeft espenhout geen hars of sterke geur, wat een extra voordeel is in de sauna-omgeving.

Hemlock

Hemlock is een andere populaire keuze voor sauna's vanwege zijn lichte kleur, fijne structuur en uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Het hout is van nature bestand tegen schimmel en verval, waardoor het duurzaam is en weinig onderhoud vereist. Net als espenhout, hebben hemlock dennen een uiterst gering harsgehalte en geen sterke geur.

Hoe kies je het beste hout voor jouw sauna?

Bij het kiezen van het hout voor je sauna, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden:

 1. Budget: Het budget speelt een grote rol bij het kiezen van het hout voor je sauna. Over het algemeen zijn Noord-Europees vurenhout en espenhout goedkoper dan Red Cedar en hemlock. Kies het hout dat past bij jouw budget zonder in te boeten aan kwaliteit en duurzaamheid.

 2. Warmtegeleiding: Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om hout te kiezen met minimale warmtegeleiding, zodat je je niet brandt bij aanraking. Espenhout en hemlock zijn hier uitstekende keuzes.

 3. Uiterlijk en geur: Het uiterlijk en de geur van het hout zijn belangrijk voor de algehele sfeer van je sauna. Red Cedar en Noord-Europees vurenhout hebben een aangename geur, terwijl espenhout en hemlock hout meer neutraal zijn. Denk na over wat voor soort sfeer je in je sauna wilt creëren en kies het hout dat daar het beste bij past.

 4. Onderhoud: Sommige houtsoorten vereisen meer onderhoud dan andere. Red Cedar en hemlock zijn van nature beter bestand tegen vocht en schimmel, waardoor ze minder onderhoud nodig hebben. Overweeg hoeveel tijd en energie je wilt besteden aan het onderhoud van je sauna en kies het hout dat het beste aan jouw behoeften voldoet.

Milieuoverwegingen

Bij het kiezen van het hout voor jouw sauna, is het belangrijk om rekening te houden met het milieu. Kies hout uit duurzaam beheerde bossen en let op keurmerken zoals FSC (Forest Stewardship Council) of PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) om ervoor te zorgen dat het hout op een milieuvriendelijke manier is geproduceerd.

Conclusie

De keuze van het hout voor je sauna is een belangrijk aspect bij het creëren van een ontspannende en comfortabele wellnessruimte. Overweeg je budget, esthetische voorkeuren, onderhoudsvereisten en milieuoverwegingen bij het kiezen van het perfecte hout. Noord-Europees vurenhout, Red Cedar, espenhout en hemlock zijn alle populaire keuzes, elk met hun eigen unieke voordelen en kenmerken. Door het juiste hout te kiezen, zul je jarenlang kunnen genieten van een duurzame en sfeervolle sauna die voldoet aan jouw wensen en behoeften.

Het selecteren van het juiste hout geschikt voor de bouw is slechts één stap in het bouwen van de ideale sauna. Vergeet niet om ook rekening te houden met andere factoren, zoals de grootte van de ruimte, het type verwarmingssysteem, verlichting en ventilatie. Een goed ontworpen sauna zal niet alleen bijdragen aan je fysieke en mentale welzijn, maar ook een prachtige aanvulling zijn op je huis of wellnessruimte.

Sauna Harmony

Klaar voor een sauna? Vraag ons advies en prijzen

Geïnteresseerd in onze sauna’s, stoombaden of infraroodcabines? Heb je een vraag over hoe we bij Abisco werken? Of zit je met andere vragen of opmerkingen? Laat het ons gerust weten via telefoon of e-mail. Of kom gewoon even langs in onze showroom in Kontich: daar staan we van maandag tot en met zaterdag voor je klaar.