Welk nut hebben de warme voetbaden?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

Op onze nadrukkelijke aanbeveling om na iedere afkoeling met koud water aansluitend een warm voetenbad te nemen wordt maar al te vaak gereageerd met de opmerking “ik heb geen koude voeten”. Nog afgezien van het feit dat de juiste maatstaven voor het al dan niet koud of warm zijn van onze voeten nergens zijn vastgelegd, willen wij er op wijzen dat dit warme voetenbad juist iets meer betekent dan een hulpmiddel om een te grote afkoeling van onze voeten te voorkomen.

Het is al lang bekend dat er via het zenuwstelsel bepaalde verbindingen lopen van de onderkant van onze voetzolen naar de huid op alle delen van ons lichaam. Zo heeft de ervaring ons bv. al geleerd dat het mogelijk is om kou te vatten als een gevolg van te koude voeten.

Omgekeerd is het ook mogelijk om door het verwarmen van de voetzolen te bereiken dat de haarvaten in onze huid tot op ons hoofd toe wijder worden opengesteld. Men spreekt hier van een reflex. Onze bloedvaten worden reflectoir geprikkeld tot verwijding door de prikkel van het warme voetenbad.

Uit eigen ervaring weten wij allemaal hoe onbehagelijk wij ons kunnen voelen wanneer wij koude voeten of koude handen krijgen en hoe wij ons gaan voelen zodra wij op de een of andere manier onze handen en voeten weer warm gemaakt hebben .

Ook bij de koude afspoelingen en bij het gebruik van het dompelbad worden onder inwerking van de koudeprikkels onze haarvaten vernauwd met als gevolg dat de afvoer van het teveel aan saunawarmte , dat zich nog binnen in ons lichaam bevindt , vertraagd wordt.

Omdat de huid waar het koude water mee in aanraking komt voorheen goed verwarmd was, gaan de onder invloed van de koudeprikkel sterk vernauwde haarvaten na verloop van tijd ook vanzelf weer wijder openstaan. Maar men kan dit proces aanzienlijk versnellen door het gebruik van warme voetenbaden. En men voelt er zich nog erg goed bij bovendien.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES