Het Brusselse Hotel Jam stelt voor: Atsukan

Naar Tokio reizen om de cultuur van Japan op te snuiven? Dat hoeft niet. Want in de kelder van Hotel Jam vind je een meditatief kuuroord: Atsukan. Ruw en tegelijk geborgen. Naar de hand van toparchitecht Lionel Jadot. En de prachtige foto’s? Die komen van fotograaf Xavier Portela.

Sentô, traditionele baden

In Japan zijn "sentô" traditionele openbare baden die voor de zuivering van lichaam en geest zorgen. Hier baad je niet om je te wassen, maar om je te ontspannen en gezellig te praten. De temperatuur is om en bij de 42°C en het warme water is licht geparfumeerd. Eenmaal in bad, kan je genieten van heerlijke hapjes van een Japanse cateraar.

Na de ontspanning? Nog meer ontspannen

Wat doe je na zo’n deugdoend bad? Trek een lichte kimono (yukata) aan en zet je aan de bar voor een glaasje sake of sencha. En daarna? Relaxen in de aangename warmte van de sauna.

Spannende combo van hout

De ruime sauna in Atsukan is een mooie samenwerking tussen Jadot en Abisco. Het ruwe en donkere ‘barnwood’ uit de rest van het kuuroord loopt naadloos over in deze sauna. Zelfs het plafond is bekleed met dit verweerde hout. Om wel comfortabel zacht te zitten, zijn de banken van fijn hout met een natuurwas behandeld. Het resultaat? De natuurlijke vergrijzing van het hout geeft de sauna een extra warme uitstraling. En de echte warmte? Die komt van de Laava saunakachel, een duurzame kachel met een elegante uitstraling. Perfect voor Atsukan.

Iets voor je volgende uitje?

Atsukan in Brussel is een topadres voor wie op reis wil in eigen land: een mysterieuze sfeer, Japanse architectuur, heerlijk eten en – niet onbelangrijk – 100% Japanse muziek. Klaar om de realisatie van Abisco in het echt te zien? Er is misschien nog wel een kamer vrij in Hotel Jam.