Abisco op Radio 2 over zelfbouwsauna’s

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

Gaetan Lagrange van Abisco was te gast bij ‘De Madammen’ op Radio 2. Op vraag van luisteraars werd sauna zelfbouw in het programma besproken. Het transcript van dit gesprek kan u hieronder lezen.

Q: Is het mogelijk om een eigen thuissauna in de tuin te bouwen?

A: Het is inderdaad zeker mogelijk. In het verleden had men een bouwvergunning nodig voor een tuinhuis, maar die wetgeving is aangepast in december 2010. Het is veel eenvoudiger geworden, gewoon een meldingsplicht, dus je kan er snel aan beginnen.

 

Q: Wat heb je er allemaal voor nodig?

A: In principe niet zoveel: afhankelijk van de afwerkingsgraad, een schroefmachine, elektrische zaag en een decoupeermachine. Ik denk dan ook aan de ondergrond waarvoor je een betonnen plaat of ondervloer nodig hebt. Een stabiele constructie is zeker aanbevolen. Dit kan je eventueel extern laten doen. Dan natuurlijk de houtsoorten en de nodige bouwmaterialen.
Een betonnen plaat kan gegoten worden of je kan deze gewoon standaard in de winkel kopen. De houtsoorten zijn zeer belangrijk voor binnenin de sauna.

 

Q: Moet het goed geïsoleerd worden?

A: Isolatie is zeer belangrijk. Je kan werken met glaswol en daarop een dampscherm. Voor zij die een ecologische tint willen kan je ook met kurk gaan werken.

 

Q: Welke houtsoort is geschikt en welke niet?

A: Als je voor een budgetaire houtsoort wenst te gaan dan kan je voor noord polaire vurenhout gaan, dit is hout dat in het hoge noorden groeit, het bevat weinig hars. Als je een luxe tint wenst te geven aan je sauna, kan je gaan voor alder of aspen hout. Dit zijn echte typische sauna houtsoorten.

 

Q: Welk is geen sauna houtsoort?

A: Ik denk bijvoorbeeld aan eik en meranti. Ik heb sommige klanten die hier mee af komen en dat is echt niet te doen.  Dat hou je niet uit!

 

Q: Goede isolatie is belangrijk, maar zuurstof is toch nog belangrijker?

A: Zuurstof is cruciaal en wordt 90% van de tijd vergeten. De sauna kachel heeft een aanzuig nodig en je moet ook de slechte lucht laten ontsnappen. Verse lucht is dus cruciaal!

 

Q: Welke oven gebruik je het best?

A: Je kan in principe met twee soorten saunakachels gaan werken

Met de elektrische saunakachel moet je een zeker vermogen hebben bij u thuis, en een elektrische draad rechtstreeks van de zekeringskast naar de sauna, dit kan je best wel door een specialist laten doen. De houtgestookte sauna kachel is zeer fijn en geeft ook een zeer leuk gevoel en deze is uiteraard minder duur.

 

Q: Is het trouwens duur om een sauna te maken?

A: Om deze te maken in principe niet, met een 3.000 a 4.000 EUR kom je al een heel eind, het hangt er allemaal vanaf hoe luxueus je het wenst te doen. Een sterrenhemel en kleurentherapie zijn zaken die natuurlijk wat meer kosten.

 

Q. 3.000 a 4.000 EUR is ook niet niks natuurlijk.

A. Neen, het is niet niks. Het kost wel een beetje, maar het is natuurlijk fijn voor mensen die het echt graag willen hebben. Het klinkt allemaal zeer ingewikkeld, maar is het ook echt zo?

 

Gaetan, bedankt he.

Graag gedaan!

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES