Binnen- of buitensauna: een moeilijke keuze?

Sauna - 24 december 2015

Het aanschaffen van een sauna is iets waar je best goed over nadenkt. Een van de belangrijkste vragen is waar je de saunacabine wil plaatsen. Kies je voor een binnen- of buitensauna? Wij overlopen voor u de voor- en nadelen van beide. De keuze tussen binnen en buiten is niet altijd even gemakkelijk en hangt af van je budget, ruimte en persoonlijke voorkeur.

Afkoelen in de buitenlucht

Een leuk voordeel aan een buitensauna is dat je in de winter geen koude douche moet nemen als je eruit stapt. De buitenlucht is dan meestal fris genoeg om je te doen afkoelen. Ben je een echte tuinliefhebber? Dan is dit dé manier om ook in de winter van je eigen tuin te genieten. Maar het is natuurlijk niet uitgesloten om buiten af te koelen als je uit een binnensauna komt. Na een warme sauna neem je best altijd eerst een zogenaamd ‘luchtbad’, waarbij je poriën weer gaan sluiten voordat je een koude douche neemt. Een wandeling (bijvoorbeeld naar buiten) is hier ideaal voor.

Buiten meer ruimte

Daarnaast is het ook belangrijk om de ruimte in acht te nemen. Zo heb je bij een buitensauna minder beperkingen in afmetingen . Je kan je tuin zelfs ombouwen tot een complete wellnesstuin. Als je liever binnen een sauna plaatst, kan dit al in een vrij kleine ruimte. Het voordeel van een binnensauna is dat je de deur niet uit hoeft en snel onder de (koude) douche kan springen.

Hoger verbruik in buitensauna

Kies je voor een buitensauna, wees je er dan van bewust dat je zwaardere stroom nodig hebt om tot dezelfde temperatuur te komen. Omdat de temperatuur van de buitenlucht veel lager is dan de binnenhuistemperatuur, moet je de saunacabine vaak veel meer graden opwarmen dan dat bij een binnensauna het geval is. In de winter ligt dat verschil vaak rond de 20 graden.

Keuze van een saunakachel

Een gevolg van het vorige punt is dat een buitensauna een grotere kachel nodig hebt, met een groter vermogen. Het minimum benodigde vermogen voor een buitensauna is 8kW. Moest je twijfelen tussen een elektrische saunakachel en een houtkachel, dan kan is de keuze sneller gemaakt bij een binnensauna: daar is een houtkachel sterk af te raden omwille van de brandveiligheid. Een elektrische saunakachel kan zowel in een binnen- als een buitensauna gebruikt worden.

Prijsverschil voor installatie

Ook het prijskaartje speelt een rol bij de aanschaf van een sauna. Als je binnen een sauna plaatst, komt dit voordeliger uit dan een buitensauna. Een eerste voordeel is dat je binnen al water- en elektriciteitsvoorzieningen hebt liggen. Dat drukt de installatiekost bij een binnensauna. Daarnaast speelt het materiaal ook een grote rol. Voor een buitensauna heb je materiaal nodig dat water- en winddicht is. Je kan dit eventueel oplossen door een buitenconstructie in de tuin te plaatsen, zoals een tuinhuis, en daar een binnensauna in te plaatsen. Ook dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee die je met een binnensauna niet hebt. Wil je niet werken met een tuinhuis of dergelijke, omdat je een echte buitensauna wil? Dan zit je wel in een aparte prijsklasse. De volledige sauna moet dan opgebouwd zijn uit water- en winddicht materiaal.

Nog meer keuzes

Naast de opties binnen-en buitensauna, is er ook nog de keuze tussen een infraroodsauna en een traditionele sauna. Bij die laatste kan je kiezen tussen verschillende soorten saunakachels: een houtkachel of een elektrische kachel.

Besluit

Kortom, kiezen voor een binnen-of buitensauna hangt af van je persoonlijke voorkeur, ruimte en budget. Je kan, zowel bij een binnen- als buitensauna, kiezen voor een traditionele Finse sauna of voor het moderne infraroodconcept. Het komt erop aan te kiezen voor het type dat het beste bij jou past en ik welke saunabeleving jij je het beste thuis voelt. In beide gevallen creëer je in ieder geval je eigen toevluchtsoord, waar je letterlijk en figuurlijk even stoom kan afblazen. Wil je meer informatie over de aankoop van een binnen-of buitensauna? Contacteer ons en bekijk hier al ons aanbod.

Sauna of stoombad bij je thuis?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

Shop sauna's

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

Bekijk realisaties

Gerelateerde berichten