De 10 gekste weetjes over de Finse sauna

11 juni 2020 - Sauna

In Scandinavië is de sauna razend populair. Het concept ontstond in Finland als een ondergrondse kuil om aan de koude te ontsnappen. Het verspreidde zich daarna naar de andere Scandinavische landen. Intussen is de Finse sauna wereldwijd bekend en geliefd.

Maar de op het gebied van speciale saunagewoontes spannen de Finnen nog steeds de kroon. Deze gekke weetjes tonen aan hoe bijzonder de relatie tussen een Fin en zijn sauna is:

1. Meer sauna’s dan auto’s

Er zijn meer sauna’s dan auto’s in Finland: meer dan 3 miljoen. Ongeveer een derde van alle sauna’s in de wereld is in Finland te vinden.

2. Belangrijke beslissingen worden naakt genomen

De sauna speelt in Finland een belangrijke rol in politiek en diplomatiek overleg. Wanneer mensen zich niet meer kunnen verbergen achter kledingstukken en de hitte zijn werk doet, zijn mensen op hun echtst. Met andere woorden: de belangrijkste beslissingen worden er genomen door naakte politici.

3. Sauna in een Saab

Er zijn veel bijzondere sauna’s, maar een van de meest speciale is zeker de SAUNAAB, een mobiele sauna die in een oude Saab werd ingebouwd door een team uit onder meer Zweden en Finland. In de motorkap hebben ze een barbecue ingebouwd. De laatste jaren is er nog een leuke trend in Scandinavië: de saunabus. Daarin worden toeristen vervoerd terwijl ze van de sauna kunnen genieten.

Saunaab - Oude Sauna omgebouwd tot sauna

4. Olympische voorbereiding

De Finnen brachten in 1936 hun eigen sauna mee naar de Olympische Spelen in Berlijn. Omdat de resultaten van de Finnen op die spelen zo uitmuntend waren, werden de prestaties direct in verband gebracht met de positieve effecten van de sauna.

5. Winnaarstrofee gaat mee de hut in

Wanneer een Fin iets te vieren heeft, doet hij dat vaak in de sauna. Een sportteam dat een kampioenschap heeft gewonnen, neemt de trofee mee naar de sauna om de overwinning daar te gaan vieren.

6. Geboren in Finse sauna

Heel wat oudere Finnen zijn nog geboren in een sauna. Al zag die er toen nog anders uit dan nu. De sauna ontstond als een kuil die werd uitgegraven, waar mensen aan de extreme weersomstandigheden konden ontsnappen.

7. Opgebaard in de sauna

Vroeger werd de Finse sauna ook gebruikt om de overledene op te baren voor de begrafenis. Die gewoonte bestaat tegenwoordig niet meer.

8. Stomen op school

De sauna hoort voor Finnen zelfs bij de opvoeding. De meeste Finse scholen hebben dan ook een sauna.

9. IJsjes met sauna-smaak

In Finland verkoopt men ijsjes die smaken zoals de typische saunageur. De officiële naam voor de smaak is Terva, dat ‘teer’ betekent. Er zit teer-extract in van dennen, wat de smaak vergelijkbaar maakt met de geur van een houtkachel in de sauna.

10. Saunagrapje: laat overblijvers stomen

Een ideetje voor grapjassen: Finnen houden ervan om hun gezelschap in de sauna een loer te draaien. Ze gooien dan nog wat extra water op de saunakachel en verlaten daarna doodleuk de sauna. De overblijvers blijven achter in de stomende lucht. Heb je inspiratie gehaald uit dit artikel? Gelukkig hoeft het niet altijd zo gek te zijn: bij Abisco kunt u terecht voor verschillende soorten Finse sauna’s. Contacteer Abisco of bezoek onze toonzaal.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES