De infraroodcabine en zijn gezondheidsvoordelen: zo werkt het

11 juni 2020 - Infrarood

Dat warmte een helende werking heeft, is al heel lang bekend. Al in de vroege oudheid werden heel wat ziektes behandeld door warmtetherapie. Ook infraroodstraling is een vorm van warmtetherapie. Hoe dat precies werkt? Dat leggen we hier uit.

1. Verlichting van chronische pijn

Tijdens een infraroodsessie zetten de bloedbanen lichtjes uit. Zo wordt zuurstofrijk bloed door beschadigde zenuwbanen en gespannen spiergroepen gestuurd. Dit verzacht eventuele chronische pijnen. Deze betere doorbloeding in combinatie met een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur zorgen voor een verlichting van de pijn en een ontspannen gevoel.

2. Aangeraden door kinesisten

Kinesitherapeuten, osteopaten en reumatologen erkennen de helende effecten van infrarood. Velen onder hen raden regelmatig patiënten aan om een infraroodcabine aan te schaffen, zodat ze lichamelijke klachten onder controle kunnen houden en hun pijn verlicht wordt.

3. Welke aandoeningen?

Bij regelmatig gebruik van een infraroodcabine stellen deskundigen vast dat er een positieve invloed is op de gevolgen van aandoeningen aan spieren en gewrichten, zoals artrose, reumatoïde artritis, reuma en fybromyalgie. Ook huidklachten zoals eczeem en cellulitis blijken sterk te verbeteren bij gebruik van infrarood.

4. Verschil tussen infraroodsauna en traditionele sauna

Het grote verschil tussen beide is de manier waarop de warmte op het lichaam wordt overgedragen. In een traditionele sauna wordt de lucht binnenin de sauna opgewarmd tot meer dan 80 graden. Dit gebeurt met een saunakachel. Ons lichaam wordt opgewarmd via die hete lucht en begint daardoor te zweten.

In een infraroodsauna zit geen saunakachel, maar wel een aantal infraroodstralers die het lichaam omringen. Die straling warmt voor 80% onmiddellijk de huid op, en slechts voor 20% de lucht in de cabine. Daardoor zweet je in een infraroodcabine al vanaf 38 graden, en dit tot tweemaal intenser dan in een klassieke sauna aan 80 graden.

5. Hoe werkt een infraroodsauna precies?

Infraroodstraling stimuleert onze huid en warmt ze op door minimale dieptewerking. Onze huid bevat miljarden cellen die tijdens een sessie met infrarood rechtstreeks gestimuleerd worden. De huid absorbeert de infraroodstraling oppervlakkig en zet ze om in warmte.
Onderhuidse bloedbanen, haarvaatjes en lymfe warmen geleidelijk op, waardoor de temperatuur van het bloed verhoogt. De bloedvaten zetten daarop uit.

Het opgewarmde bloed stroomt naar dieperliggende spieren en organen, waardoor u opwarmt tot in de kern van het lichaam. Hierdoor krijgt u een sterk gevoel van ontspanning en wordt de pijn verlicht.

6. Het grote voordeel van infrarood

Doordat infraroodwarmte direct wordt overgedragen op de huid, genieten we op een aangename manier van een diepdringende warmte, zonder een beklemmend gevoel te hebben. Door het mechanisme van zachte hypothermie (verhoogde temperatuur) wordt de warmte via de bloedbanen naar de kern van het lichaam gebracht. Het resultaat: diepe ontspanning en minder pijn.

7. Infraroodcabine bij je thuis

Wil je zelf een infraroodcabine om in alle rust te ontspannen? Bekijk zeker het uitgebreide aanbod op onze website of kom eens een kijkje nemen in onze uitgebreide toonzaal.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES