Is de sauna een therapeutisch middel?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

Wie zo ziek is dat hij in bed moet blijven, behoort ook niet in de sauna te komen. Patiënten die koorts hebben of ontstoken inwendige organen , mensen die lijden aan tuberculose, kankerpatiënten en zij die zelfs al in toestanden van rust te kampen hebben met een gebrekkige werking van het hart, lijders aan ernstige afwijkingen in het vaatstelsel en epileptici, zij allen horen in de sauna niet thuis.

Bij veel andere ziekteverschijnselen is het al dan niet gebruik mogen maken van de sauna afhankelijk van de aard van die afwijking. Is de te hoge bloeddruk door bepaalde factoren van buitenaf nog te beïnvloeden dan kan zij door het “opwarmen” en voorzichtig”afkoelen” weer omlaag worden gebracht worden.

Zo mogen mensen die gebukt gaan onder functionele hartbezwaren volgens prof Halhuber niet alleen van de sauna gebruik maken , maar zij zouden er eigenlijk nog toe moeten worden verplicht ook.

Moeilijkheden bij de bloedvoorziening van de huid kunnen door regelmatig saunabaden worden opgelost. De gunstige uitwerking bij astma-en bronchitispatiënten werd hier al eerder besproken. Maar ook bij andere chronische aandoeningen van het bovenste deel der luchtwegen (verkoudheden, neuscatarre) heeft de sauna een gunstige invloed.

Bij (niet-actieve) chronische reuma bevordert de sauna de bewegelijkheid en worden gevoelens van pijn onderdrukt evenals bij gewrichtsontstekingen en bij een hernia. Zenuwontstekingen en spit in de rug ontstaan zelden bij mensen die regelmatig van de sauna gebruik maken.

Bij zwaarlijvigheid kan de sauna in combinatie met een goed dieet een gunstige invloed hebben (onttrekken van vocht); bij een te laag gewicht werkt de sauna juist weer eetlustbevorderend. Ook heeft de sauna een gunstige uitwerking bij functionele gebreken die met een minder goede werking van het zenuwstelsel te maken hebben.

Het regelmatig nemen van saunabaden kan een belangrijk ondersteunend therapeutisch effect hebben bij de behandeling van verschillende ziekten. Vandaar dat dit bad als zodanig ook in veel speciale klinieken en sanatoria wordt toegepast. Het grote aantal mogelijkheden van de sauna op therapeutisch gebied laat zich vooral verklaren door het feit dat het hier om een soort van ongespecificeerd geneesmiddel gaat.

De sauna helpt op verschillende manieren ons organisme in haar strijd om met eigen afweermiddelen een bepaald ziektebeeld te overwinnen. Juist die brede uitwerking op velerlei gebied maakt de sauna zo waardevol als hulpmiddel om het optreden te voorkomen van zogenaamde “premorbide” –toestanden , waarbij bepaalde functionele storingen de eerste aanleiding vormen tot een meer ernstig ziektebeeld dat zich hieruit kan ontwikkelen.

“ Wie is er vandaag nog helemaal gezond?” mag men zich terecht afvragen met het oog op de vele aanslagen die door de huidige levensomstandigheden en –gewoonten op onze gezondheid worden gedaan. Juist in deze tijd ontstaat er een grote behoefte aan zoiets als het saunabad, aan een middel voor velen om het ontstaan van allerlei ziekten te voorkomen.

In de geneeskunde van vandaag wordt een belangrijke rol gespeeld door de psychosomatiek, de studie en behandeling van ziekten welke diepere oorzaken van psychische aard zijn. Het saunabad heeft met zijn psychisch ontspannende werking en het “omstemmingseffect” haar waarde in de therapie en de profylaxe bij dit soort van ziekten al op afdoende wijze kunnen bewijzen.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES