Een Finse sauna kopen? Dit zijn de opties

11 juni 2020 - Sauna

Het principe van een Finse sauna is zalig in haar eenvoud: je gooit water over warme saunastenen om voor hitte in de cabine te zorgen. Denk jij eraan om zo’n Finse sauna te kopen? Hier lees je welke keuzes je moet maken. We geven ook enkele tips:

Zelfbouw, op maat of kant-en-klaar?

Voor de saunacabine zelf heb je verschillende opties, afhankelijk van je eigen wensen:

Kant-en-klare saunacabine

Een geprefabriceerde sauna is de gemakkelijkste optie. Ze bestaan in verschillende formaten, voor kleine en grote ruimtes. Je kan zelf het meubilair en de apparatuur van je sauna kiezen. Soms kan je zelfs een koopje met een toonzaalmodel.

Zelfbouwsauna

Als je graag zelf je eigen sauna bouwt, is dat ook perfect mogelijk. Er wordt dan een pakket bij jou geleverd waar alles in zit wat je nodig hebt voor een complete saunabeleving: de cabine zelf, een saunakachel en verschillende accessoires. Het pakket is vergezeld van een duidelijke handleiding waar je mee aan de slag kan.

Sauna op maat

Past een standaardcabine niet in de ruimte die je voorzien hebt voor je sauna? Of heb je speciale wensen die niet in een standaardsauna verwerkt zijn? Dan is een sauna op maat de ideale oplossing. Een Finse sauna op maat kan zowel budgetvriendelijk als luxueus zijn.

Je kan vrij kiezen tussen verschillende houtsoorten en saunakachels. Ook op het vlak van design zijn er vele mogelijkheden.

Welk soort saunakachel?

In een Finse sauna worden saunastenen verwarmd door een saunakachel. Een kachel kan elektrisch of houtgestookt zijn.

Elektrische saunakachel

Een elektrische saunakachel is enorm handig: hij warmt je sauna snel op en houdt de temperatuur op een constant niveau. Ze zijn er in verschillende formaten en vormen, zodat er voor elke sauna een gepast type is.

Houtkachel

Een houtgestookte kachel brengt de sfeer het dichtst bij de traditionele Finse saunasfeer. Het voelt authentiek en gezellig aan.

Let wel: als je voor een houtkachel kiest, moet je zorgen dat de afstand tussen de houten wanden van je cabine en je kachel groot genoeg is. De temperatuur is ook moeilijker te regelen dan bij een elektrische saunakachel.

In de praktijk worden houtkachels minder vaak gekozen dan elektrische, zeker bij thuissauna’s.

Hoe ventileren?

Een goede ventilatie in je sauna is belangrijk, zodat er steeds een toevoer is van verse lucht. Je voorziet best twee openingen voor luchtventilatie: één onder de saunakachel en één in de tegenovergestelde wand. Je kan kiezen tussen een ventilatieschuif, een ventilatierooster en een rond verluchtingssysteem.

Welke accessoires?

  • Bij een Finse sauna horen enkele onmisbare accessoires:
  • Een zandloper die meestal 15 minuten aangeeft. Dat is immers de aanbevolen tijd in de sauna.
  • Een thermometer/hygrometer om de temperatuur en luchtvochtigheid af te lezen
  • Een sauna-emmer met lepel om water op de saunastenen te gieten
  • Hoofdsteunen voor de ondersteuning van je hoofd en nek

Andere leuke accessoires zijn:

  • Een dompelton waarin je kan afkoelen na je saunabezoek
  • Een stortemmer om af te koelen met ijskoud water
  • Een voetbad om je lichaam voor te bereiden op de hoge temperaturen.

Welke extra’s?

In alle types van sauna’s kan je extra’s voorzien die de beleving helemaal af maken. Van ingewerkte speakers tot speciale sfeerverlichting: Abisco voert jouw wensen uit. Contacteer ons om de mogelijkheden te bespreken.

Nog vragen? Lees nog meer tips over de aankoop van een sauna of contacteer ons.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES