Elektrische saunakachel aansluiten: wat heb je nodig?
Voor wie zijn sauna snel wil kunnen opwarmen, is een elektrische saunakachel de beste optie. Zo’n kachel heeft een ingebouwd verwarmingselement, dat de saunastenen bovenop de kachel verhit. De stenen houden dan de warmte vast.
Een van de grote voordelen is het gebruiksgemak. Een elektrische kachel is gemakkelijk aan te steken en warmt snel op. Het is ook een veilige oplossing. Maar wat heb je precies nodig om zo’n kachel aan te sluiten? Hieronder volgen enkele tips over de vereisten wat betreft elektriciteit. Wie zelf zo’n kachel wil installeren maar niet veel van elektriciteit afweet, geeft deze gegevens best door aan zijn elektricien.
Stopcontact
De gemakkelijkste manier om een saunakachel op stroom aan te sluiten, is door deze simpelweg aan te sluiten op een stopcontact. Dat is mogelijk voor modellen die tot 3,5 kW stroom verbruiken. Zo zijn er saunakachels beschikbaar van 2,2 kW en van 3 kW. Deze kunnen een ruimte opwarmen van ongeveer 2,5 kubieke meter. Deze modellen zijn compact en eerder geschikt voor kleinere sauna’s.

Directe kabel
Voor kachels die meer dan 3,5 kW stroom verbruiken, voldoet een stopcontact niet. Daarvoor heb je een aansluiting via een directe kabel nodig. De meeste kachels kunnen aangesloten worden op één stroomtype. Kachels van het merk Tylö hebben het voordeel dat ze kunnen worden aangesloten op verschillende stroomtypes: 1×240 Volt (monofase), 3×240 Volt (driefase) of 400 Volt +N. De aansluiting die je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je sauna.
- Is je sauna kleiner dan 8 kubieke meter? Dan heb je genoeg aan een kachel die 6,6 kW stroom verbruikt. Die heeft voldoende aan een aansluiting van 1x240V (monofase) met een afzekering van 32 AMP. Je kan deze kachel ook aansluiten op 3 x 240V of 400V + N.
- Als je sauna groter is dan 8 kubieke meter, kies dan voor een kachel die meer dan 6,6 kW aankan. In dat geval heb je een 3 x 240V (driefase) of 400V + N (Drijfkracht) nodig.
Waar moet je nog op letten?
- Bij het aansluiten van een elektrische saunakachel in een cabine moet je een hittebestendige siliconenkabel gebruiken, ook voor kabels die door de wanden lopen. Gewone kabels kunnen kortsluiting veroorzaken als ze aan te hoge temperaturen worden blootgesteld.
- Zet de saunakachel niet onder een bank of achter een schot. Anders wordt de warmte niet gelijkmatig verdeeld over de ruimte. De kachel mag wel tegen een vlakke wand geplaatst worden.

Saunakachel verbruik
Om de ruimte op te warmen, heeft een saunakachel in eerste instantie het volle vermogen (aantal kW) nodig. Het bijzondere aan Tylö-kachels is dat die na het bereiken van de temperatuur op 2/3 of 1/3 van het vermogen gaan bijwarmen. Daardoor daalt het verbruik. Het is dus niet zo dat een saunakachel die 6,6 kW verbruikt, dat ook de hele tijd aan hetzelfde vermogen doet. In realiteit zal dit type kachels het grootste deel van de tijd minder verbruiken dan 6,6 kW. Wil je meer informatie over de Tylö-saunakachels? Contacteer Abisco of bezoek onze showroom.