Hoe oud is de sauna?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

De sauna stamt af van een vorm van baden uit de oertijd toen de mensen ontdekten dat zij in een hol een hoop stenen met een vuur zodanig  konden verwarmen dat er door het opgieten van water stoom ontstond. Al vroeg leerden onze voorouders de weldadige en heilzame uitwerking van deze warmte-overdracht kennen . Taalkundigen hebben inmiddels aangetoond dat in verschillende primitieve dialecten het woord “baden” in oorsprong de betekenis had van “verwarmen”.

In een min of meer afgesloten ruimte, die door warme stenen op temperatuur wordt gebracht, komt ons lichaam zeer snel tot transpireren. Professor MEHL, een bekend geschiedkundige, heeft deze vorm van baden het “steenzweetbad” genoemd en aan de hand van historische vondsten en gegevens uit de oude geschriften het belang van deze badvorm voor de gezondheid van de primitieve mens aangetoond.Ook kon door hem de algemene verbreiding van deze vorm van baden in prehistorische tijden onder de bewoners van zowel de Oude als de Nieuwe Wereld worden vastgesteld.

Ten tijde van de Middeleeuwen was bij ons in Centraal-Europa al een speciale vorm van dit “steenzweetbad “ ondergebracht in houten “ badhuizen “, alom verbreid.Maar tegen het einde van de Middeleeuwen raakten behalve in Finland en in bepaalde delen van Rusland deze badhuizen steeds meer in ongebruik. Slechts hier en daar en bij hoge uitzondering kon men aan het einde van vorige eeuw dergelijke primitieve “badkamers” nog aantreffen bij eenzame bergboeren, die deze ruimten dan tevens nog voor het drogen van de oogst plachten te gebruiken.

De nieuwe opbloei van het saunabaden, zoals wij die nu mogen meemaken, vond in feite haar oorsprong bij de opmerkelijke successen van de Finnen op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, waar men speciaal voor de Finse atleten een originele sauna had gebouwd. Toch is pas na de Tweede Wereldoorlog, vooral vanuit Duitsland,de verdere verbreiding van het Finse bad door heel Europa goed op gang gekomen.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES