Kunnen nierpatiënten ook een saunabad nemen?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

Met een acute nieraandoening kan men natuurlijk evenmin als bij welk ander acuut ziekteverschijnsel dan ook een saunabad nemen. Als wij het in dit verband over nierpatiënten hebben, willen wij ons beperken tot personen die lijden aan een chronische nieraandoening of die last hebben van nierstenen.

Met het transpiratievocht wordt altijd ook een geringe hoeveelheid urine uitgescheiden en men heeft vastgesteld dat het percentage urine in de zweetsecretie bij personen met een chronische nieraandoening wel 10x zo hoog ligt als bij andere saunabaders. Dat brengt een belangrijke ontlasting voor het lichaam en vooral ook voor de nieren met zich mee.

Wij gaan er van uit dat het saunabad steeds op de voorgeschreven manier wordt afgewikkeld door het “opwarmen” af te wisselen met het “afkoelen” met behulp van koud water. Iedere saunabader kan daarbij vaststellen dat de nieren tijdens het bad tot grote activiteit worden aangezet, omdat een voordien geleegde blaas nog voor afloop van het bad opnieuw gevuld wordt en een tweede bezoek aan het toilet noodzakelijk maakt. Tijdens het bad zelf is er dus nog geen sprake van enige vermindering van de nieractiviteit.

Voor de goede werking van de nieren is een ongestoorde toevoer van bloed noodzakelijk  Daarom moet een “nierpatiënt” alles vermijden wat de aanvoer van bloed naar de nieren nadelig kan beïnvloeden. Er bestaat een duidelijk verband tussen “warme” en “koude” voeten en de bloedtoevoer naar de nieren, de blaas en alle andere organen in ons onderlijf. Het is dus zaak om bij aandoeningen van of neiging tot moeilijkheden met de organen in de buik onder alle omstandigheden een te grote afkoeling van de voeten  te vermijden.

Wat voor nierpatiënten betekent dat, nog afgezien van het bij  de sauna niet gebruikelijke koude voetenbad, er geen gebruik mag worden gemaakt van het dompelbad en dat het aanbevolen is om badslippers te dragen en na iedere koudwaterafspoeling – hier dus uitsluitend met de afkoelslang of douche te doseren – een uitgebreid warm voetenbad te nemen.

Wie last heeft van nierstenen moet direct na afloop van het bad het geleden vochtverlies door veel te drinken geleidelijk weer aanvullen.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES