Kunnen we bij het saunabaden koorts opwekken?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

Vaak hoort men spreken over de “kunstmatige koorts” die tijdens het saunabaden zou ontstaan. Inderdaad, het gaat hier om een tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur, die, rectaal gemeten, kan oplopen tot 38,5 °C, een toestand waarbij er net als tijdens de koortsperiode bij een ziekte in ons bloed in versterkte mate bepaalde afweerstoffen worden aangemaakt.

Tijdelijke oververhitting

Aangezien het teveel aan warmte van buitenaf in ons lichaam is doordrongen en niet door ons lichaam zelf werd geproduceerd, gaat het hier dus niet om een echte koorts, maar slechts om een tijdelijke “oververhitting” waartegen ons lichaam zich door een verhoogde zweetsecretie en via het koelend effect van het verdampend transpiratievocht net zolang blijft verzetten totdat de normale temperaturen zich weer hersteld hebben.

Bevordering van de vorming van antistoffen

De periode van oververhitting tijdens het saunabaden blijkt echter wel lang genoeg te duren om de vorming van antistoffen tegen infectieziekten in ons organisme te bevorderen. De in feite maar geringe verhoging van de lichaamstemperatuur maakt de sauna echter ongeschikt om er bij de behandeling van bepaalde ziekten langs kunstmatige weg zeer hoge lichaamstemperaturen mee op te wekken.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

BEKIJK REALISATIES