Mag een zwangere vrouw de sauna gebruiken?

1 mei 2020 - Veelgestelde vragen

“Alle deskundigen en kenners van de sauna zijn  unaniem van oordeel dat het Finse bad een gunstige invloed heeft op het verloop van de zwangerschap “, zo concludeert dr. Hartmann , die over deze materie een wetenschappelijk onderzoek heeft ingesteld. Bij alle vrouwen die tijdens hun zwangerschap 1x per week de sauna bezoeken , blijkt bovendien de geboorte op zich vlot en gemakkelijk te verlopen.

Maar de sauna heeft ook een gunstige invloed op de lichamelijke gesteldheid van de aanstaande moeder tijdens het hele verloop van de zwangerschap. De wekelijkse onttrekking van grote hoeveelheden vocht aan het lichaam voorkomt dat er teveel vocht in de weefsels achterblijft.

Vochtophopingen van ernstige aard zijn met een gestoorde nierfunctie en verhoogde bloeddruk de symptomen van een afwijking van ernstige aard, de prae-eclampsie, die de gezondheid van moeder en kind kan bedreigen. De regelmatige gewichtscontrole als onderdeel van het werkelijke saunaritueel is op zich ook reeds een belangrijke voorzorgsmaatregel omdat een aanstaande moeder daardoor direct kan reageren op een gewichtstoename van meer dan 500 gram per week en de haar behandelende arts daarover kan raadplegen.

De training die de sauna met zich meebrengt voor het reactievermogen van de haarvaten en de aanpassing van de bloedsomloop en het hart is voor de zwangere van even groot belang als de ontspannende werking op de spierweefsels en de psyche.

Natuurlijk worden met het transpiratievocht in de sauna ook grote hoeveelheden van door het kind in het moederlichaam gevormde afvalstoffen afgevoerd, wat verklaart waarom zwangere vrouwen die van de sauna gebruik maken zich meestal in een zodanig goede conditie voelen.

Dat de sauna geen nadelige gevolgen voor moeder en  kind  met zich meebrengt moge blijken uit het grote massa-experiment in Finland waar nog altijd veel kinderen zelfs in de sauna geboren worden , nadat zij voorheen al iedere week in het moederlichaam het saunabaden hebben meegemaakt. Geen enkele afwijking aan de pasgeboren baby’s of bij hun latere ontwikkeling kan daarbij worden geconstateerd.

De Finnen staan trouwens algemeen bekend als een flink slag mensen. Het Finse volk heeft altijd een grote bijdrage kunnen leveren een de topprestaties van de mens, zowel op het gebied van sport , de kunst alsook in de wetenschappen. Dat wordt ook nog duidelijk gemaakt door het grote aantal Nobelprijswinnaars, dichters, componisten, beroemde architecten en Olympische kampioenen dat uit dit kleine volk reeds is voortgekomen.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES