Sauna zwanger: dit moet je weten tijdens de zwangerschap

1 december 2022 - Veelgestelde vragen

“Alle deskundigen en kenners van de sauna zijn unaniem van oordeel dat het Finse bad een gunstige invloed heeft op het verloop van de zwangerschap”, zo concludeert dr. Hartmann, die over deze materie een wetenschappelijk onderzoek heeft ingesteld. Bij alle vrouwen die tijdens hun zwangerschap 1 × per week de sauna bezoeken, blijkt bovendien de geboorte op zich vlot en gemakkelijk te verlopen.

Het bezoeken van een sauna kan een ontspannende en verkwikkende ervaring zijn. Maar als je zwanger bent, vraag je je misschien af of het veilig is voor jou en je ongeboren kind. In dit artikel bespreken we wat je moet weten over sauna's tijdens de zwangerschap, de mogelijke risico's en hoe je veilig kunt genieten van een sauna bezoek.

Effecten van hoge temperaturen op het zwangere lichaam

Tijdens de zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn met je eigen lichaam. Hoge temperaturen kunnen leiden tot hittestress en verhoogde bloeddruk, wat gevaarlijk kan zijn voor zowel de zwangere vrouw als het ongeboren kind. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine onder 347 zwangere vrouwen, bleek dat blootstelling aan hoge temperaturen het risico op aangeboren afwijkingen en vroeggeboorte kan verhogen.

Verschil tussen sauna en warm bad?

Een sauna klom, of droge sauna, is een verwarmde ruimte met temperaturen tussen de 70 en 100 °C. In tegenstelling tot een warm bad, waarbij je lichaam ondergedompeld is in water van ongeveer 39 °C, zorgt een sauna voor een droge hitte die het lichaam doet zweten en de hartslag verhoogt.

Wanneer is een sauna veilig?

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap hittestress te vermijden. Daarom wordt het aangeraden om tijdens de eerste 12 weken zwangerschap geen sauna's te bezoeken, omdat het risico op aangeboren afwijkingen dan het grootst is. Na deze periode kan een bezoek aan de sauna veiliger zijn, als je de volgende richtlijnen in acht neemt:

Blijf maximaal 10 minuten in de sauna

Door je bezoek aan de sauna te beperken tot maximaal 10 minuten, verminder je het risico op oververhitting en hittestress.

Houd je lichaamstemperatuur onder controle

Probeer je lichaamstemperatuur niet hoger te laten worden dan 39 °C. Neem eventueel een thermometer mee om je temperatuur te meten.

Zorg voor voldoende hydratatie

Drink voldoende water voor, tijdens en na je sauna bezoek om teveel vocht te compenseren en uitdroging te voorkomen.

Luister naar je lichaam

Als je je duizelig, licht in je hoofd of misselijk voelt, verlaat dan onmiddellijk de sauna en neem de tijd om af te koelen en te herstellen.

Voordelen

Maar de sauna heeft ook een gunstige invloed op de lichamelijke gesteldheid van de aanstaande moeder tijdens het hele verloop van de zwangerschap. De wekelijkse onttrekking van grote hoeveelheden vocht aan het lichaam voorkomt dat er teveel vocht in de weefsels achterblijft.

Vochtophopingen van ernstige aard zijn met een gestoorde nierfunctie en verhoogde bloeddruk de symptomen van een afwijking van ernstige aard, de prae-eclampsie, die de gezondheid van moeder en kind kan bedreigen. De regelmatige gewichtscontrole als onderdeel van het werkelijke saunaritueel is op zich ook reeds een belangrijke voorzorgsmaatregel omdat een aanstaande moeder daardoor direct kan reageren op een gewichtstoename van meer dan 500 gram per week en de haar behandelende arts daarover kan raadplegen.

De training die de sauna met zich meebrengt voor het reactievermogen van de haarvaten en de aanpassing van de bloedsomloop en het hart is voor de zwangere van even groot belang als de ontspannende werking op de spierweefsels en de psyche.

Natuurlijk worden met het transpiratievocht in de sauna ook grote hoeveelheden van door het kind in het moederlichaam gevormde afvalstoffen afgevoerd, wat verklaart waarom zwangere vrouwen die van de sauna gebruik maken zich meestal in een zodanig goede conditie voelen.

Dat de sauna geen nadelige gevolgen voor moeder en kind met zich meebrengt moge blijken uit het grote massa-experiment in Finland waar nog altijd veel kinderen zelfs in de sauna geboren worden, nadat zij voorheen al iedere week in het moederlichaam het saunabaden hebben meegemaakt. Geen enkele afwijking aan de pasgeboren baby’s of bij hun latere ontwikkeling kan daarbij worden geconstateerd.

De Finnen staan trouwens algemeen bekend als een flinke slag mensen. Het Finse volk heeft altijd een grote bijdrage kunnen leveren een de topprestaties van de mens, zowel op het gebied van sport, de kunst en in de wetenschappen. Dat wordt ook nog duidelijk gemaakt door het grote aantal Nobelprijswinnaars, dichters, componisten, beroemde architecten en Olympische kampioenen dat uit dit kleine volk reeds is voortgekomen.

Alternatieven voor de sauna tijdens de zwangerschap

Als je het idee van een sauna bezoek te riskant vindt tijdens je zwangerschap, zijn er enkele alternatieven die je kunt overwegen om te ontspannen en tot rust te komen:

  • Warm bad: Een warm bad van ongeveer 39 °C kan een veiligere optie zijn dan een sauna tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat het water niet te heet is en beperk je tijd in het bad tot 20 minuten om oververhitting te voorkomen.

  • Zwangerschapsmassage: Een professionele zwangerschapsmassage kan helpen om spierspanning en stress te verminderen. Zorg ervoor dat je een massagetherapeut kiest die ervaring heeft met het behandelen van zwangere vrouwen.

  • Prenatale yoga: Prenatale yoga is speciaal ontworpen om aan de behoeften van zwangere vrouwen te voldoen en kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de flexibiliteit en het versterken van spieren die belangrijk zijn voor de bevalling.

  • Meditatie en ademhalingsoefeningen: Door te mediteren en ademhalingsoefeningen te doen, kun je stress verminderen en je lichaam en geest tot rust brengen.

Conclusie

Een bezoek aan de sauna tijdens de zwangerschap kan riskant zijn, vooral tijdens de eerste 12 weken. Als je besluit om een sauna te bezoeken, zorg er dan voor dat je de aanbevolen richtlijnen volgt, zoals het beperken van je tijd in de sauna tot maximaal 10 minuten en het bewaken van je lichaamstemperatuur.

Houd er rekening mee dat iedere zwangerschap uniek is en wat voor de ene vrouw veilig is, kan voor de andere vrouw riskant zijn. Raadpleeg altijd je verloskundige of arts voordat je een sauna bezoekt of andere ontspanningsactiviteiten onderneemt tijdens de zwangerschap. Het belangrijkste is om naar je eigen lichaam te luisteren en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de gezondheid en het welzijn van jou en je baby te waarborgen.

Sauna Harmony

Klaar voor een sauna? Vraag ons advies en prijzen

Geïnteresseerd in onze sauna’s, stoombaden of infraroodcabines? Heb je een vraag over hoe we bij Abisco werken? Of zit je met andere vragen of opmerkingen? Laat het ons gerust weten via telefoon of e-mail. Of kom gewoon even langs in onze showroom in Kontich: daar staan we van maandag tot en met zaterdag voor je klaar.