Sauna & zwangerschap: wat mag er wel of niet?

12 juni 2020 - Sauna

De sauna: het is een heerlijke vorm van ontspanning. En dat is nu net wat je veel nodig hebt als je zwanger bent. Je lichaam moet hard werken om dat nieuwe leventje in jou te doen groeien. Het feit dat je vaker moe bent, geeft ook aan dat je lichaam rust en ontspanning heel hard nodig heeft. Mag je die ontspanning zoeken in de sauna gaan wanneer je zwanger bent? Absoluut, maar volg dan deze tips om het veilig te houden:

Je eigen privésauna? Ontdek de mogelijkheden

Sauna en zwangerschap
Sauna vrouw met handdoek

1. Doe het rustig aan

Ben je een echte sauna-freak? Dan heb je misschien de neiging om de hitte op te zoeken. Doe het tijdens je zwangerschap toch wat rustiger aan: opgietsessies bijvoorbeeld vragen meer energie van je lichaam, terwijl het toch vooral de bedoeling is dat je je ontspant. Blijf op een van de onderste banken liggen, zodat je niet in het heetste gedeelte van de sauna zit.

2. Luister naar je lichaam

Deze regel geldt natuurlijk niet alleen voor de sauna, maar is belangrijk gedurende heel je zwangerschap. Je lichaam geeft duidelijk aan wanneer het iets niet goed vindt. Hou daar dan ook altijd rekening mee.

3. Kies voor de veiligste opties

Een traditionele Finse sauna, waarbij de cabine wordt opgewarmd door hete saunastenen, is perfect veilig tijdens je zwangerschap. Vermijd in deze periode wel infraroodcabines met full-spectrumstralers (ook wel korte golf of IR-A genoemd), want die werken met stralingen. Cabines die uitgerust zijn met panelen of stralers van het middellange (IR-B) en lange golf (IR-C)-type kan je wel gebruiken. Ook een stoombad is perfect veilig tijdens je zwangerschap.

4. Wacht tot na de eerste drie maanden

De eerste drie maanden van je zwangerschap ontwikkelt de foetus zich heel sterk en is hij het meest vatbaar voor invloeden van buitenaf. Daarom raden we aan om te wachten tot na die eerste periode voordat je in de sauna gaat.

5. Geen dompelbad in de laatste weken

Tijdens de laatste vier weken van je zwangerschap is het afgeraden om in een dompelbad of bubbelbad te gaan na de sauna. In die periode is het immers mogelijk dat je al wat ontsluiting hebt, waardoor je bij onderdompeling kans hebt om een infectie op te lopen.

6. Kies voor privacy

Van de sauna genieten in de privacy van je eigen huis of tuin? Bij Abisco vind je alles voor jouw sauna, infraroodcabine of jacuzziContacteer ons of kom een kijkje nemen in de toonzaal.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES